SZÉPIRODALOM / Angol irodalom kategória termékei
Sir John Oldcastle

Sir John Oldcastle

Fordító:

Kiadás:

Budapest, 1918

Kiadó:

Magyar Tudományos Akadémia

Kategóriák:

Angol irodalom Dráma

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Ál-Shakespeare drámák

Terjedelem:

157 p.

Kötésmód:

papír

tartalom:

˝Az Oldcastle-dráma egyike a legérdekesebb ál-shakespearei daraboknak, nemcsak kétségtelen drámai és korrajzi becse, hanem a hozzáfűződő irodalom révén is. Ugyanis erősen tartja magát - s nem alap nélkül - az a vélemény, hogy Falstaff halhatatlan alakját eredetileg Oldcastlenak nevezték s a róla szóló dráma nem más, mint ellendarab IV. Henrik ellen, mely csúffá tette a nemes lovagot és vértanút. Első kiadása 1600-ból való a következő teljes címmel : The First Part of the History of the Life of Sir John Oldcastl, Lord Cobham. A kiadó csak T. P. betűkkel jelöli magát, az író neve William Shakespeare. A második kiadáson rajta áll a kiadó teljes neve : Thomas Pavier, de a szerzőé elmaradt róla. Most már úgy próbálták magyarázni a dolgot, hogy a darab valami puritán író műve, aki Oldcastle emlékét azzal akarta teljesen kiengesztelni, hogy Shakespeare számlájára írta ezt a színművet, mely valóságos glóriát formál a schismaticus lord feje körül. Ellenben Shakespeare nem vállalta magáénak és tiltakozása miatt, a második kiadás már elhagyta a szerző nevét. Ismeretes a kiadók akkori tömérdek visszaélése. Malone Shakespearenak tulajdonítja a drámát, Tieck és Schlegel a leglelkesebben szólanak mellette; Ulrici ellenben kétségeket támaszt, míg Farmer Heywoodénak tartja. A szerencsés véletlen úgy hozta magával, hogy meglehetős biztonsággal ítélhetünk e kérdésben.1790-ben fedezték föl Henslow Philip színigazgató naplóját, melyet J. Payne Collier adott ki 1845-ben s mely sok becses adatot tartalmaz. 1599 október 16-ikáról írva áll benne, hogy nevezett színigazgató tíz fontot fizet ki Munday, Drayton, Wilson és Hathaway uraknak a Sir John Oldcastle első részéért, míg a másodikra ugyancsak tíz fontot ad foglalóba. Egy másik följegyzése szerint e második rész is elkészült, de ezt már Drayton magában írta.˝

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!