TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Antropológia kategória termékei
A kor halad, a vér marad. A vércsoportok jelentősége a magyar őstörténet kutatásában

: A kor halad, a vér marad. A vércsoportok jelentősége a magyar őstörténet kutatásában

Kiadás:

Budapest, 2000

Kiadó:

Magyar Őstörténeti Kutató és Kiadó

Kategóriák:

Antropológia Biológia

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

114 p.

Kötésmód:

papír

ISBN:

9638608420

tartalom:

A vérségi összetartozás - ha nem élnek vissza vele s nem emelik a kizárólagsság szintjére - érték. Ezt senki sem tagadhatja, aki saját, vér szerinti családjában szeretetet kapott, s aki családtagjai iránt úgy érez felelősséget, mint rábízottjai iránt. Az elmúlt évtizedek oktatáspolitikája a magyarság újabb nemzedékei előtt kétségesnek állította be, hogy egyáltalán létezik közös származási gyökerekkel rendelkező magyar nép. Még ma is annak kell védekeznie a tudományos életben, aki cáfolja ezt. Nem hangozhat eléggé a humánbiológia, genetika, antropológia, populáció-biológia szava. Nyilván azért sem, mert másként hamarább válna köznevetséggé a finnugrista nyelvtörténetből levezetett "magyar őstörténet"...Nagy Ákos (1913) Ausztráliában élő kutató vércsoport-antropológiai munkája éppen ezért fontos. A szerológus-gyógyszerész doktor körülbelül egymillió vércsoportadat birtokába jutott; nemcsak gyűjtötte és rendszerezte az egész emberi világ, a történelmi és a mostani Magyarország idevágó táblázatait, hanem maga is rengeteg vércsoportvizsgálatot végzett el. Az egyes népességekre jellemző vércsoport-gyakoriságokat összehasonlító kutatómunkája a háború előtt kezdődött: a M. Kir. Pázmány Péter Tudományegyetem Közegészségtani Intézetében résztvevője volt a Darányi Gyula professzor által vezetett nagyszabású vércsoport-meghatározási felméréseknek. Mozaikszerű tanulmányában - melybe beleillesztette többek között Hideo Matsumoto immunglobulin-génjelzőkkel kapcsolatos eredményeit, Jery Wozczyk haptoglobinra vonatkozó, ugyancsak szenzációs vizsgálódásait - megállapítja kárpát-medencei népünk egészének egységes és sajátos képet mutató vércsoport-örökségét, felvázolja etnikai ősmúltunk egy lehetséges változatát. Hipotézise szerint a mai magyarság a Kárpát-medence őslakóinak vérét és a velük összeolvadt Árpád honfoglalóinak vérét egyaránt csörgedezteti.

leírás:

Néhány helyen tollal aláhúzva.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!