TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Antropológia kategória termékei
A szlávok

: A szlávok

Kiadás:

Budapest, 1932

Kiadó:

Magyar Szemle Társaság

Kategóriák:

Antropológia Nyelvészet

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Kincsestár

Terjedelem:

80 p.

Kötésmód:

papír

tartalom:

A szlávok nyelve az indogermán nyelvcsaládnak ahhoz az ágához tartozik, amelyhez az indus, perzsa, örmény, dák-frig, illir és a balti nyelvek, vagyis ahhoz, amelyben az elől képzett k hang sz-, illetőleg s-sé vált. Ezt a hangtani sajátságot legjobban a száz szó indogermán megfelelőjének egyes nyelvi különbsége mutatja s azért ezt a csoportot satemnyelveknek is hívják, szemben a többi kentum (= latin centum szó) nyelvvel, ahol az ősi k megmaradt, vagy ebből később másképen fejlődött, mint pl. a germánban, ahol h-vá lett. A satem csoporton belül a legközelebb állanak a balti nyelvekhez, nyelvészetileg viszonylag olyan közel, hogy az indogermán nyelvek osztályozásánál a többi ágakhoz viszonyítva balti-szláv nyelvről szoktak beszélni. A balti nyelvek a litván, a lett és a már kihalt ó-porosz nyelvek. Ezek azonban nem szlávok, mint ahogy eléggé el van terjedve ez a felfogás, különösen a poroszok esetében. A szlávok őshazája végeredményében kapcsolatos az indogermán őshaza kérdésével, amely még máig sincs véglegesen eldöntve.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!