TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Antropológia kategória termékei
Az elméricskélt ember

: Az elméricskélt ember

Kiadás:

Budapest, 1999

Kiadó:

Typotex

Kategóriák:

Antropológia Pszichológia Egészségügy

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

399 p.

Kötésmód:

karton

ISBN:

9639132624

tartalom:

˝A könyv szerzője, az anyai ágon magyar származású Stephen Jay Gould eredetileg biológus volt, első munkája a pelikoszauruszokról szólt. Később úgy érezte, hogy hozzá kell szólnia az Amerikában és Nyugat-Európában több mint egy évszázada dúló örökléstani vitákhoz, amelyek nemegyszer rasszista színezetet öltöttek, súlyos társadalmi és politikai következményekkel jártak. Fellépett az ember elméricskélése ellen, rámutatva a különféle áltudományos tesztek és mérések alapvető módszertani hibáira, összeállítóik tudatos vagy csupán ösztönös elfogultságára, ízekre szedve azoknak a nagyhírű tudósoknak a munkáit, amelyek adatokat szolgáltattak a bevándorlók számának korlátozásához, a négerek elkülönítéséhez, illetve az egyes népek és országok diszkriminálásához. Megmutatja, hogyan vezet egyenes út a fejek, illetve testek elméricskélésétől a tendenciózusan összeállított IQ-teszteken keresztül egyrészt a nyilvánvaló hamisításokhoz, másrészt a hírhedt eugenikus és egyéb "fajnemesítő" elméletekhez. Gould könyve 1981-ben jelent meg első ízben, óriási vihart kavarva ellenfelei, megérdemelt elismerést aratva tudóstársai körében. Ma már alapműnek tekinthető, és túl azon, hogy letehetetlen olvasmány (még az egzakt számítgatásoknál is), egyike azoknak a tárgyilagos, bár szenvedélyes könyveknek, amelyek mellett egyetlen gondolkodó ember sem haladhat el.˝

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!