A szegény országokban a lakosság fehérjetápláléka szinte kizárólag növényi eredetű. Ennek többsége rizsből vagy kukoricából származik, holott ezek viszonylag kevesebb fehérjét tartalmaznak, mint a búza. Itt fennáll az egyoldalú szénhidrátfogyasztás, illetve a nem megfelelő arányú fehérjeellátás veszélye. Káros következményei különösen a fejlődésben levő gyermekeken tapasztalhatók. Ugyanakkor az így táplálkozó felnőttek fizikai munkabírása hihetetlenül nagy.
Nyilvánvaló tehát, hgoy a gabonák szerepe és jelentősége ma sem csökkent, hanem csak a szokásoktól és az anyagi lehetőségektő függően következett be súlyponteltolódás.
TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Antropológia kategória termékei
Lelley János: Ember és kenyere
Kiadás:
Budapest, 1980
Kiadó:
Kategóriák:
Antropológia Művelődéstörténet Régészet Növénytermesztés
Nyelv:
Magyar
Sorozat:
Terjedelem:
126 p.
Kötésmód:
papír
ISBN:
9632808193