TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Antropológia kategória termékei
Kultuszok, vallások és hagyományok Kínában

: Kultuszok, vallások és hagyományok Kínában

Kiadás:

Budapest, 1977

Kiadó:

Gondolat Könyvkiadó

Kategóriák:

Antropológia Kína Vallás vegyes

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

386 p., ill.

Kötésmód:

egészvászon

ISBN:

9632804759

tartalom:

Az emberiség szellemi kulturájának valamennyi területe, az egész civilizáció hosszú évszázadokon át a vallás erős befolyása alatt fejlődött, formálódott. A kutatók régóta tanulmányozzák társadalmi szerepét, a vallásos tudat eredetét, s az emberi viselkedésre gyakorolt hatását. Kutatják a fejlett vallásrendszerek, a "nagy vallások" kialakulását, s azt, hogy ezek hogyan befolyásolták a különböző civilizációk fejlődését. Anélkül, hogy e problémakörrel foglalkozó elméleteket és nézeteket részletesen elemeznénk, kitérünk a téma vizsgálatának és megközelítésének néhány módszertani elvére. Munkáinkban a múlt század legnagyobb etnográfusai, köztük A. Taylor és J. Frazer a vallásos tudatot rendszerint úgy tekintették, hogy az ősidők óta természeténél fogva megvan az emberben. Emellett azt is feltételezték, hogy az egyén vallásos tudata, miközben a saját törvényszerűségei szerint fejlődik, az idők folyamán bővül is, átszövi a társadalmat, s annak vallásos tudata az egyénekéből alakul ki. A kérdés ilyen felvétele éppoly nyilvánvalóan elégtelen a vallásos tudat keletkezése nagyon bonyolult problémájának megoldásához, mint az a törekvés, hogy a vallás forrásait az embernek a természet rettenetes erőivel szemben érzett egyszerű tehetetlenségéből vezessék le. Először is, az emberi társadalom fejlődésének éppen legkorábbi szakaszaiban játszottak a vallási tényezők aránylag jelentéktelen szerepet - egyes kutatók még egy "vallástalan korszak" feltevését is lehetségesnek tartják. Másodszor, a vallásosság korántsem mindig a népesség legelmaradottabb, legszegényebb és legtudatlanabb törzseinek vagy rétegeinek ismertetőjegye. A legbonyolultabb kultuszok, a népesség nagy közösségeinek bevonása a tömeges szertartási cselekményekbe, a vallásos aktivitásnak, sőt néha a vallásos fanatizmusnak más megnyilvánulási formái nem annyira "az ember erőtlenségének", vagy a "vallásos egyén tudatfejlődésének", mint inkább a vallás, e meghatározott társadalmi jelenség, fejlődésének eredményei.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!