FÖLDRAJZ / Ázsia kategória termékei
Homokba temetett karavánutakon

: Homokba temetett karavánutakon

Kiadás:

Budapest, 2005

Kiadó:

Masszi Kiadó

Kategóriák:

Ázsia Útleírás

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Napút könyvek

Terjedelem:

255 p.

Kötésmód:

papír

ISBN:

963945463X

tartalom:

"Homokba temetett városok" - írta hazánkfia, Stein Aurél az ősi Selyemút elfeledett világának felfedezéséről mintegy száz éve. "Homokba temetett karavánutakon" - írja Bárdi László ebben a könyvében, amikor a Magyar Keletkutatás Alapítvány és a Duna Tv közös Selyemút-expedícióján társaival együtt követi a nagy előd nyomát. Harmincöt és félezer kilométer - ebből csaknem tizenhatezer kilométer Belső-Ázsia területén - repülőn, vonaton, kisbuszon, tevén, motorcsónakon, terepjárón, tevén, öszvérfogaton és természetesen gyalogosan, harmincöt órányi filmfelvétel és mintegy háromezer fényképfelvétel - ezek röviden a kutatóút formális teljesítményei. A szakmai tapasztalatokat a szerző - a Pécsi Tudományegyetem Földrajzi Intézete Ázsia Központjának alapító igazgatója - ebben a könyvben foglalja össze. A legendás ősi Selyemút mintegy másfélezer éven át kötötte össze Távol-Keletet Európával, első alkalommal teremtett rendszeres kereskedelmi és kulturális kapcsolatot olyan országok és civilizációk között, amelyek rendkívül keveset tudtak egymásról. Valójában azonban még most sem tudunk eleget erről a távoli világról, ezért indokolt, hogy a szerző nem csupán a múlt, hanem a jelenkor bonyolult, számunkra nem mindig áttekinthető világát is érthetőbbé kívánja tenni. A magyar expedíció a nyugati emberek, sőt még a nyugati utazók számára is alig ismert térségeket - a keleti Selyemút teljes útvonalát és összes elágazását, Kara Hoto rejtélyes városát, Dzsungáriának ismeretlen türk szobrait, a Takla Makan sivatag romvárosait és oázisait - kereste fel, hogy ott a népvándorlás nyomait, a hunok emlékeit, az egykori lovas nomád népek mai életét tanulmányozhassa. A nagy magyar orientalisták, mindenekelőtt Stein Aurél kutatásait követve különös hangsúlyt kaptak a magyar vonatkozások. A magyar expedíció a nyugati emberek, sőt még a nyugati utazók számára is alig ismert térségeket - a keleti Selyemút teljes útvonalát és összes elágazását, Kara Hoto rejtélyes városát, Dzsungáriának ismeretlen türk szobrait, a Takla Makan sivatag romvárosait és oázisait - kereste fel, hogy ott a népvándorlás nyomait, a hunok emlékeit, az egykori lovas nomád népek mai életét tanulmányozhassa. A nagy magyar orientalisták, mindenekelőtt Stein Aurél kutatásait követve különös hangsúlyt kaptak a magyar vonatkozások. Az útleírás hitelességét erősíti a helyszínen készített számos fénykép, a szakmai tapasztalatok egybevetése a legfrissebb kínai kutatásokkal és tanulmányokkal, valamint a szerzőnek a belső-ázsiai térségben másfél évtized alatt megtett 22 útja.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!