ANTIK-VARIA / Bibliofilia kategória termékei
A halál himnusza

A halál himnusza

Illusztrátor:

Kiadás:

Budapest, 1936

Kiadó:

Hungária Hírlapnyomda Rt.

Kategóriák:

Bibliofilia Irodalomtörténet Magyar irodalom Vers

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Hungária Könyvek

Terjedelem:

sztl.

Kötésmód:

félvászon

tartalom:

"A harmadik "Hungária könyv" szövege a magyar irodalom egyik legszebb ékessége. Ráskai Lea dömés apáca a XVI. század elején kézivással másolta ki a Példák könyvéből. Szelleme a középkori haláltáncokra emlékeztet és gyönyörű nyelvezete a legszebb magyar nyelvemlékké avatja. (Az itt közreadott szöveg Beöthy Zsolt feldolgozása). A Hungária nyomda ezzel a könyvével azt kívánja dokumentálni, hogy a modern nyomdatechnika e régmúlt kor jellegzetes és az emberi kéz munkájára épített stílusában is művészit tud alkotni. A könyvnyomtatásnak Gutenberg találmányát megelőző korát a tömbnyomások jellemzik. A tömbnyomásoknál eleinte fába metszették a képeket és a fametszetekről kinyomott könyvekbe kézzel írták be a szöveget. Később a tulajdonképpeni Blockdrucknál a szöveget is fatömbbe metszették és így sokszorosították. A középkori barátok kódexíró művészete ily módon közkinccsé válhatott. A halál himnuszának ez a kiadása a középkor művészetét párosítja a mai technikával. A szöveg elrendezésénél, a betűk írásánál, az iniciáléknál és illusztrációknál a rajzolóművész a XVI. század művészeti kultúráját és lelkivilágát akarta kihangsúlyozni. Minthogy a középkori kódexek másolásánál gyakori szólerövidítések itt nem voltak alkalmazhatók, a szövegnek oly módon való elrendezése és megrajzolása, hogy az oldalak mindig harmonikus képet nyújtsanak, szinte elképzelhetetlen nehézségeket okozott. Azt reméljük, hogy a kész munkán ezeknek a nehézségeknek semmi nyoma nem látszik. A rajzokat a nyomda művészi vezetője ólomtömbökbe véste és sok hónapi munkája teljes épségben tudta átvinni az ólomtömbbe a rajzoló művészetét. Minden Szin külön ólomvésetet tett szükségessé és a végzett munka így többszöröse annak a munkamennyiségnek, amellyel tömegkönyv előállításánál a modern reprodukáló ipar a sokszorosítást el tudja végezni. Ennek a könyvnek elkészítésénél azonban el kellett térni a mai kor racionalizáló célkitűzésétől és az eltöltött munkaidő, a feláldozott munka mennyiség figyelmen kívül hagyásával csak arra voltunk tekintettel, hogy művészileg hibátlan és stílusában teljesen korszerű könyvet alkossunk. Reméljük, hogy a modern nyomdai eszközök és a régmúlt idők kézi művészetének egyesítésével sikerült elgondolásunkat meg-valósitani és a magunk elé tűzött célt elérni."

leírás:

Nincs kitöltve hogy kinek készült, és hányadik számú példány.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!