TERMÉSZETTUDOMÁNY / Biológia kategória termékei
Az agresszió

: Az agresszió

Fordító:

Kiadás:

Budapest, 1994

Kiadó:

Katalizátor Iroda

Kategóriák:

Biológia Zoológia

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Rejtett dimenziók

Terjedelem:

221 p.

Kötésmód:

papír

ISBN:

9637467262

tartalom:

"Az emberiség, nem vitás, első nagy felfedezései révén elpusztíthatta volna önmagát, ha - csodás módon - a felfedezés képessége és a felelősségtudat nagy adománya nem ugyanannak a fának, illetve annak a kizárólag az emberek számára adott lehetőségnek a gyümölcse lenne, hogy az ember képes kérdéseket feltenni. Az, hogy az ember legalábbis eddig még nem tette tönkre magát a felfedezései segítségével, azt az imént említett képességének köszönheti, vagyis annak, hogy rá tud kérdezni tetteinek várható következményeire. Ez a nagy adomány azonban semmiféle biztosítékot nem jelent arra nézve, hogy az emberiség a jövőben se fogja magát elpusztítani. Bár az erkölcsi felelősségérzet s vele az ölést tiltó gátlás jócskán kifejlődött az emberben a kőbalta feltalálása óta, azért közben a gyilkolás eszközei is fejlődtek, a dolog mintegy könnyebbé vált, s a pusztítás kifinomult technikái áttételesebbé is tették az ilyen cselekvést, tehát az elkövető elvontabban cselekszik, számára nem oly szívbemarkolóak saját tettének következményei. A messze hordó fegverek jóvoltából az, aki gyilkol, tulajdonképpen nem is "tudja", mit tesz. Tettének borzalmas következményei nem kavarják fel, mert nem szembesül közvetlenül a ténnyel, hogy miután ő meghúzta a ravaszt, egy ember csontja eltörik, a láthatatlan ellenfélnek szétszaggatva fordul ki a bele! Épelméjű ember ma el nem indulna vadászni, ha a nyulat vagy őzet foggal-körömmel kellene szétszaggatnia. Tetteink következményeinek észlelésétől tehát megvédtük magunkat, s íg fordulhat elő az, hogy valaki, aki még egy rossz kölyöknek is nehezen tudna egy pofont lekeverni, öldökölni indul, nem is szólva arról, hogy képes megnyomni az atomkioldó gombot, vagy kilőni egy rakétát, pályára indítván a halált, amely száz meg száz gyerek pusztulását jelenti. Derék családapák városok százait bombázták szét. Ma más időket élnénk? Manapság ez a mi vidékünkön, házunk táján elképzelhetetlen? A demagógok nagyon is jól ismerik az emberi "lélek" működési mechanizmusait, és tesznek róla, "oda hatnak", hogy a sokszor nacionalista színezetű pártérdek megsemmisítse a gátló tényezőket, igenis "abszolút" érvényű legyen adott helyzetben az inger, semmibe vesszen a "ne ölj" belső parancsa."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!