TERMÉSZETTUDOMÁNY / Botanika kategória termékei
A kenyér és táplálékot szolgáltató növényeink története

: A kenyér és táplálékot szolgáltató növényeink története

Kiadás:

Budapest, 1934

Kiadó:

Királyi Magyar Természettudományi Társulat

Kategóriák:

Botanika Szakácskönyv, gasztronómia Művelődéstörténet Növénytermesztés

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Népszerű Természettudományi Könyvtár

Terjedelem:

192 p.

Kötésmód:

félvászon

tartalom:

"A kenyér történetében Rapaics az ő sajátos, érdekes, könnyed hangon oktató és mégis mélyen szántó írásmodorában foglalkozik a kenyérrel, nemcsak magával a szó szoros értelmében vett kenyérrel, hanem a "Miatyánk" értelmében vett mindennapi kenyérrel, a táplálékunkat szolgáltató növényekkel. Nagyon érdekesen írja le a "táplálékszerzés ősi módját, a mesterséges segítség nélkül termett növényekre szorítkozó gyűjtögetést, amelynek maradványait még a mai időkben is felleli hazánk népénél is, nemcsak a 'böngészés' szó gazdag körében, de a mindennapi foglalkozásban" is. Leírja részletesen a táplálékul szolgáló növényeket, amelyek közül az erdőgazdát közelebbről is érdekli, hogy az erdei termékekből, nevezetesen a tölgymakkból még a legújabb korban is sütöttek kenyeret ínséges időkben. Rapaics érdekesen végigvezet minket a táplálékot adó növények egész során. Nemcsak az ehető növényeket, ill. a növények ehető részeit írja le nagyon érdekesen, hanem azok ősi elkészítésének módjait, abból a korból, amikor még nem ismerték a mai sterilizációs eljárásokat, sütéssel, főzéssel fokozták a jó ízt, savanyítással, erjesztéssel igyekeztek a tartósságot emelni, ami különösen akkor, amikor csak a természet által nyújtott növényeket gyűjtötték sorsdöntő fontossággal bírt. Az elkészítés és tárolás módjai, a maiakhoz viszonyítva, érdekes összehasonlításra szolgálnak. Azután áttér a növénytermesztés kezdeteire, aminek során előtérbe kerül - hosszú, viszontagságos úton - a hazánk létalapját adó búza, amelynek érdekes és tanulságos fejlődési útját színesen és vonzóan rajzolja meg. Nagy út-vezet a gyűjtögető gazdálkodástól a termelésen át a mai nemesítésig és nagy út vezet a kásától a lepényen át a kenyérig, a mai értelemben vett puha, foszlós kenyérhez. Ezt a nagy utat érdemes a könyv 186 lapján végig követni a szerző színes, ragyogó írása során, amelynek elolvasása sokkal élvezetesebb, mint akármilyen regény, emellett tanulságos még a szakember számára is." Erdészeti Lapok, 1934.

leírás:

Néhány lapja kijár. Érvénytelen könyvtári bélyegzővel.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!