FÖLDRAJZ / Budapest kategória termékei
A budai Népszínház története

: A budai Népszínház története

Kiadás:

Budapest, 1978

Kiadó:

Magyar Színházi Intézet

Kategóriák:

Budapest Magyar történelem Művelődéstörténet Színház

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

283 p., 11 kép

Kötésmód:

papír

tartalom:

"Molnár György budai népszínházának hat viharos esztendeje a köztudatban ma már csak néhány anekdota révén él. Tudnak a pajkos kánkán táncról, amelyen Buda és Pest előkelőségei mohón siettek "megbotránkozni". Az ördög pilulái látványosságainak is él az emlékezete: hisz ez volt az első darab, mely nálunk száznál több előadást ért meg egyhuzamban. Még tudnak a Bem hadjárata előadásairól a krisztinavárosi színkörben, mikor kinyitották a színpad hátsó felét, s a Gellérthegyet is belevonták a harci látványosságba. S minden megemlékezésben, jubiláris előadásban és lexikoncikkben olvashatjuk, hogy mikor a budai Népszínház épületét lebontották, a falak nem engedtek a csákányütéseknek és dinamittal kellett felrobbantani. Ezeknek az immár közhelyekké vált adomáknak forrása Molnár György élénken és érdekesen megírt, a mai olvasó számára már kissé divatjamúlt páthosszal teli emlékirata. [...]A budai Népszínház hat esztendejének változatos története nagyon is megérdemli a közfigyelmet. Olyan szorosan kapcsolódik korának mozgalmas napjaiba, a magyar színészet történetének olyan fontos állomását jelenti, s maga Molnár György is korának olyan elragadóan érdekes alakja, hogy mindhárom szempontból érdemes a budai Népszínház történetét a történetíró ma már lehetséges távlatából, a levéltári hiteles akták s az egykorú, olykor eléggé kétes forrásértékű, napisajtó felhasználásával megvilágítani." Részlet az előszóból

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!