FÖLDRAJZ / Budapest kategória termékei
A Király utcán végestelen-végig

: A Király utcán végestelen-végig

Kiadás:

Budapest, 2006

Kiadó:

Kortárs Kiadó

Kategóriák:

Budapest Helytörténet Művelődéstörténet

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Phoenix Könyvek

Terjedelem:

91 p.

Kötésmód:

karton

ISBN:

9639593435

tartalom:

˝Krúdy szerint (aki itt lakott a Pekáry-házban) ez a legpestibb utca. Ezt vallja Cs. Szabó László is, akit az 1930-as években a Tükör kért fel, hogy a múltat mába oltva, "rajzolatokat" írjon Pestről. Szerinte a Király utca félteni való műemlék, betérő nagy vásáros szekereknek épült udvaros kalmárházai jellemzőbbek, mint a milleniumi sugárút kupolás bérpalotái. Nagyanyám Molnár Ferenc utáni második férje egy elszegényedett olasz báró volt, antifasiszta újságíró a 1930-as években, tohonya, de joviális férfiú, cigányosan barna ábrázattal, ősz hajkoronával. Elég gyakran jött Pestre, és a Király utcát különösen szerette, mégpedig azért, mert számára szülővárosát, Reggio di Calabriát idézte fel, hiszen nyáridőben, kánikulában az épp oly nyomott, álmos és rossz levegőjű lehetett. Akkor még sok cégér türemkedett nagy betűivel a járdák fölé, jobbról is, balról is, amúgy vidékiesen, dél-olaszosan, és az épületek kapui mellé estelente lócára ültek ki traccsolni hózentrágeres házmesterek. Ma legfeljebb a Teréz-templomnál üldögélnek. Két és fél kilométer hosszú a Király utca. Mielőtt megépült a vele párhuzamos Sugárút, a később Andrássy útnak elnevezett pesti Champs-Élysées, ez volt a Városligetbe (korábban a Városerdőbe, a "stattvájliba") kivezető fő útvonal...˝

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!