FÖLDRAJZ / Budapest kategória termékei
Tanulmányok Rákospalota-Pestújhely történetéből

Tanulmányok Rákospalota-Pestújhely történetéből

Szerkesztő:

Kiadás:

Budapest, 1974

Kiadó:

Kerületi Tanács

Kategóriák:

Budapest Helytörténet

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

628 p.

Kötésmód:

nyl

tartalom:

E tanulmánykötet Rákospalota és Pestújhely földjének és népének az ősidőktől megtett útját követi nyomon, a történettudomány és rokontudományai módszerével. A könyvben tizennyolc szerző huszonnégy tanulmányát találja az olvasó, amelyek képet adnak a földtörténeti korokról, a különböző népek Palota földjén történt megtelepedéséről, a magyar honfoglalásról, a letelepedett magyarságnak a földdel és a földesúrral vívott szakadatlan küzdeleméről, a nép sorsáról a török idők alatt, a Széchenyitelep létrejöttétől a Palota testében és Pestújhely név alatti kiválásáról, aztán a munkásság létrejöttéről és nagyobb számú letelepedése után a kizsákmányolás, az embertelen körülmények elleni harcról. Szólnak a tanulmányok az 1945 utáni változásokról, arról a forradalmi lendületről, amelynek mindmáig tanúi lehetünk; az újpalotai lakótelep létrejöttéről, napjaink, illetve a belátható közeljövő eredményeiről, gondjairól. A tanulmányok mindvégig arra kerestek választ, hogyan lett a jobbágyfaluból a főváros elválaszthatatlan része; - így külön cikkek foglalkoznak a települések, illetve a mai XV. kerület község- és várospolitikájával, a betelepüléssel, Ófalu mezőgazdaságával és néprajzával, az iparral, a munkásmozgalommal, az építészettel, az egyházakkal és az iskolákkal, a települések egészségügyével, sportéletével és sajtójával. Nem kevesebbre vállalkozott e könyv, mint arra, hogy összefoglalja a múltat, - a jelen maradéktalan megértéséhez.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!