VALLÁS / Buddhizmus és keleti vallások kategória termékei
A létesülés gyökere. A Mulapariyaya Sutta szövege és kommentárjai

: A létesülés gyökere. A Mulapariyaya Sutta szövege és kommentárjai

Fordító:

Kiadás:

Budapest, 1987

Kiadó:

Buddhista Misszió

Kategóriák:

Buddhizmus és keleti vallások

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

182 p.

Kötésmód:

papír

tartalom:

"A különböző kultúrák gondolkodói az érzékszervi felfogás ellentmondásos jellegében ősidők óta mély filozófiai jelentőségű tényt láttak. Sokan megismerő apparátusuk megbízhatóságát, mások a külső világ realitását kérdőjelezték meg. Van azonban egy tény, amely annyira magától értetődőnek látszik, hogy szinte sohasem jutott eszébe senkinek azt megkérdőjelezni. Ez pedig magának az észlelőnek a realitása. Hogy az észlelés és a tudás alanya létezik, olyan vitathatatlan alaptételnek látszik ez, mint amely egész tapasztalásnak legalapvetőbb igazsága... És lám, a Buddha éppen az önvaló alanynak ezt az ideáját választotta ki tanítása céltáblájaként, kimutatva róla, hogy csupán egy olyan előfeltevés, amely tapasztalatilag nem igazolható. A Mülapariyaya Suttóban megörökített előadást a Buddha azzal a céllal tartotta, hogy leleplezze ennek az énre vonatkozó elképzelésnek a működését, tehát hogy hogyan lopja be magát az észlelés terébe, és ennek nyomán hogyan hozza maga után a belőle eredő szennyeződéseket. Az énre vonatkozó elképzelésbe kapaszkodnak megragadásra és birtoklásra irányuló ösztöneink, ebben gyökerezik minden kötődésünk és averziónk, s rajtuk keresztül összes szenvedésünk is. Ez a csalétek, amely keresztülvonszol bennünket a létesülés ciklusain, amennyiben minden én-erősítő cselekedetünkkel a samsarai körforgás mérhetetlen szenvedését építjük..."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!