SZÉPIRODALOM / Cseh irodalom kategória termékei
A kincs

: A kincs

Fordító:

Kiadás:

Budapest, 1956

Kiadó:

Új Magyar Könyvkiadó

Kategóriák:

Cseh irodalom Regény, elbeszélés

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Cseh Remekírók

Terjedelem:

228 p.

Kötésmód:

egészvászon

tartalom:

˝Alois Jirásek történelmi regényeinek sorában, a többkötetes huszita krónikák és a múltidéző nagy és terjedelmes alkotások mellett "A kincs" első pillantásra jelentéktelen kisregénynek látszik. De ez az első, felületes benyomás - mint általában mindig - téves és helytelen. A regény jelentőségét, fontosságát Jirásek alkotásainak sorában elsősorban a kor szabja meg, amelyben lejátszódik: a fehérhegyi csatát követő "sötétség" utolsó esztendei, amikor már utat tört Csehországban is a felvilágosodás és harcba szállt a feudális nagyurak népellenes elnyomásával, a jezsuiták minden szabad gondolatot üldöző szellemi terrorjával. A regény befejező akkordja a jozefinizmus korszakának leglényegesebb mozzanata, II. József türelmi rendeletének kiadása 1781-ben. A regény központi alakja Kamenicky doktor, a felvilágosodás képviselője, aki szinte szemünk láttára alakul át kozmopolita humanistából népéhez megtérő, a nemzeti újjászületésért munkálkodó gondolkodó. Ebben nem kis része van a regény népi hőseinek, az atyái hitéhez, hagyományaihoz hű Bartodejszkynak, a fiatal Horáknak, aki az üldöztetést és meghurcoltatást is vállalja a nép szolgálatában. A kerek és drámailag egyre fokozódó cselekmény egy ősi vár romjai közt vélt kincs keresése körül játszódik le, és rajta keresztül Jirásek érett írásművészettel mutatja be a kort, az akkori társadalmat, az aranyra éhes főnemességet, a népet halálra hajszoló ellenreformációt, és ugyanakkor lelkesült vonásokkal ábrázolja a népet, meg nem alkuvó hűségét, kitartását a nemzeti hagyományokhoz..˝

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!