SZÉPIRODALOM / Cseh irodalom kategória termékei
Csoda

: Csoda

Fordító:

Kiadás:

Budapest, 1993

Kiadó:

Európa Könyvkiadó

Kategóriák:

Cseh irodalom Politika Regény, elbeszélés

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

675 p.

Kötésmód:

egészvászon

ISBN:

9630755548

tartalom:

˝A háború utáni cseh próza fenegyerekének és botrányhősének számító Josef Skvorecky 1948-49-ben írt első könyve, a Gyávák csak 1968-ban jelenhetett meg. A regény a maga idejében hatalmas botrányt kavart. A kritika szenzációhajhász bestsellernek minősítette, vétót emelt ˝zabolátlan erotikája˝, ˝vulgarizmusa˝, gátlástalan szókimondása ellen, s olyan magasztos fogalmak, eszmék beszennyezésével vádolta, mint a haza vagy a forradalom. A Gyávák a II. világháború utolsó nyolc napjának története egy határ menti cseh városkában a naplóíró hős, a könyörtelenül őszinte, mindenféle képmutatást, álszentséget tagadó kamasz dzsesszzenész, Danny Smiricky szemszögéből. Mostani könyvében, a Csodá-ban az idő- és térbeli határok roppantmód kitágulnak. Ez a kitűnő alkotás a cseh nemzet háború utáni történelmének, az 1948-78 közötti harminc évnek tényirodalomhoz illően pontos, dokumentumértékű krónikája. Ezt a regényt sokan cinikus, gonosz politikai pamfletnek tekintették, amely senkit és semmit nem kímél, amely előtt semmi sem szent, amely az áldozatokat és hóhérokat közös táborba tereli. Nem véletlen, hogy a Csoda ugyanolyan vihart kavart a csehszlovák ellenzék, a politikai-irodalmi illegalitás soraiban, mint hajdan a Gyávák a hivatalos politikai-kulturális életben. Persze Skvorecky könyve sokkal több politikai pamfletnél. Igazi, sodró lendületű, mozgalmas, eseménydús, a szó klasszikus értelmében vett nagyregény, amely látszólagos atomizáltsága, mozaikszerűsége ellenére rendkívüli gonddal és tudatossággal van megkomponálva. A Gyávákat megjelenése után kitiltották a boltokból, a szerzőt ˝felmentették˝ főszerkesztő-helyettesi állásából a világirodalmi folyóiratnál. A Csoda megírása után pedig kiközösítették a cseh irodalomból, és elüldözték hazájából is: Josef Skvorecky 1978-ban, cseh állampolgárságától megfosztottan, Kanadába emigrált.˝

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!