TERMÉSZETTUDOMÁNY / Csillagászat kategória termékei
Az első három perc

: Az első három perc

Fordító:

Kiadás:

Budapest, 1982

Kiadó:

Gondolat Könyvkiadó

Kategóriák:

Csillagászat Fizika

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

162 p.

Kötésmód:

karton

ISBN:

9632812247

tartalom:

Az elmúlt évszázadok során feltárta a természettudományos kutatás, hogy az eseményeket miként határozza meg azok közvetlen előzménye. Így a világmindenség története okok és következmények láncolataként bontakozott ki előttünk. A kauzális lánc kezdete azonban a legutóbbi időkig kívül esett a reális tudomány kutatási területén, a teológiai és bölcseleti disputák tárgyát képezte. Csak a jelen században vette észre az anyag mozgástörvényeit elemző kutatás, hogy ezek a törvények logikailag utalnak a kiindulásra: az anyag nagyon sűrű és nagyon forró állapotára. Az ebből adódó következtetéseket (a galaxisok távolodását, a kozmikus rádiózajt, a hélium nagy gyakoriságát) tapasztalatilag megerősítették az elmúlt évtizedek csillagászati megfigyelései. Így a kozmológia napjainkra hipotézisből reális természettudománnyá érett. Ahogy Zeldovics szovjet akadémikus nemrég budapesti előadásában kiemelte: "A forró univerzum immár olyan realitásnak tekintendő, mint a bolygók kopernikuszi rendszere." Az univerzum sorsának első három percében a maitól nagyon eltérő viszonyok uralkodtak: még nem léteztek stabil atomok, atommagok. Ellenkezőleg: a rendkívül nagy sűrűségű és magas hőmérsékletű gázban ekkor indult meg a kémiai elemek kialakulása. Ebbe a sordöntő különös világba kalauzol el bennünket a Nobel-díjas Steven Weinberg könyve. Innen kiindulva értjük meg tudományosan is, filozófiailag is, milyen előzményekből született világunk olyanra, aminek ma tapasztaljuk. A könyv megjelenése után világsikerré vált, minden nagyobb nyelvre lefordították. Még azok is szívesen vállalták a természettudomány keményebb logikájának követését, akiket végzettségük nem képesített erre, hiszen világunk kibontakozásának kérdései mindenkor izgatták a gondolkodó embert. Nagyon sokan kívánják átélni azt a kortársi élményt, hogy a tudomány épp ezekben az években talál reális választ az ősi kérdésekre.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!