TERMÉSZETTUDOMÁNY / Csillagászat kategória termékei
Fénycsóva lobbant

: Fénycsóva lobbant

Kiadás:

Budapest, 2001

Kiadó:

N. J. Pro Homine

Kategóriák:

Csillagászat Életrajz

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Könyves - Könyvek

Terjedelem:

227 p., 8 tbl.

Kötésmód:

papír

ISBN:

9630075059

tartalom:

˝Kulin György a modern magyarországi amatőrcsillagászat és csillagászati népszerűsítés megteremtője 1905. január 28-án született Nagyszalontán. A jelenleg hazánkban működő számos csillagászati szervezet, klub, szakkör közvetlenül vagy közvetve az ő munkásságának, szervező teheségének a következményeként jött létre. A budapesti közgazdasági, majd a Pázmány Péter Tudomány Egyetem matematika-fizika tanári szakára járt. 1932-ben kapta meg tanári oklevelét, de ő is az állástalan diplomások akkor igen népes táborát gyarapította. 1935-ben a Svábhegyi Asztrofizikai Obszervatóriumba került. A kisbolygó-nyomonkövetés és üstökös fényképezés lett a fő szakterülete, mindkettőben nemzetközileg is elismert tudományos eredményeket ért el. 1941-ben jelent meg nagysikerű könyve, A távcső világa, amely a magyar amatőr csillagászok "bibliájává" vált. 1946-ban megalakult a Magyar Csillagászati Egyesület, amely őt választotta ügyvezető elnökéül. Az Uránia Bemutató Csillagvizsgáló igazgatójává 1947-ben nevezték ki. Megalakult a Csillagászok Baráti Köre, amelyben élete végéig kitartóan dolgozott az amatőrmozgalomért. 1989. április 22-én hunyt el csendben, családja körében. 2001. júniusában leplezték le mellszobrát Nagyszalontán, ahol a város többi jeles szülöttje, Arany János, Zilahy Lajos, Sinka István szobrainak társaságában hirdeti, hogy érdemes alkotó, közösségért áldozatot vállaló életet élni. (Vizváry Vilmos)˝

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!