ANTIK-VARIA / Dedikált könyv kategória termékei
El kell menni katonának. A falusi ember és a régi katonáskodás.

: El kell menni katonának. A falusi ember és a régi katonáskodás.

Kiadás:

Budapest, 1981

Kiadó:

Zrínyi Katonai Kiadó

Kategóriák:

Dedikált könyv Néprajz

Terjedelem:

453 p.

Kötésmód:

egészvászon

tartalom:

"Nem vagyok hivatásos kutató; mint újságíró, hivatásos valóságtapogató inkább, és e pályán gyakori eset, hogy a valamiről való szólás indítéka érzelmi lobbanás. Barátaim, akik természetesen tudták, hogy szoros napi munkám mellett mily területekre kalandoztam e könyv írása közben, kérdezték: hogy jutott eszembe. Nem mondhatok mást, komolyabbat, elfogadhatóbbat, mint amit e könyv előszavában. Mindmáig őrzöm nagyanyám díszített mángorlóját. Ajándék volt az katonáskodó párjától. Faragott mángorló, rákarcolt képes üzenettel. Nagyapám naiv, mellképes ábrázolata katonaruhában, babérleveles dicsőség karéjában. A szájában cigarettaféle, vagy talán szivarka, kegyes hazugságképpen: jól megyen a sorom, Erzsébet, ládd, gyöngyéletem van! De mellé olajágas, virágok feletti szárnyaló angyalt vésett, jelezve, hogy azért a vitézkedő dicsőségből immár nagyon is elég volt. Sokat, nagyon sokat gondol kedves Erzsijére, várva várja már a hazatérést, amihez talán hozzásegíti a béke angyala. Gondolatsort indított meg bennem ezer kavargással afelől, hogy mennyi, soha fel nem mérhető hatása volt a szegény emberek életére évszázadok esztendőráncaiban maga a katonáskodás: életmódjukra, életkörülményeikre, tudatvilágukra, jellemükre, érzelmi és szellemi megnyilvánulásaikra, technikai, földművelési, állattenyésztési szokásaikra, díszítő kedvükre, viselkedésükre, magatartásukra, jót és rosszat keltve bennük, ahogyan az évszázadok véres viharai nemcsak rohantak felettük, hanem rá is csaptak életükre, családjukra, múltjukra és jövőjükre, villámokat és mennyköveket zúdítva le. Nagyon érdemes ezeket az összefüggéseket bogozgatni és megmutatni belőlük a legfontosabb bizonyságokat, tanulságokat. Magam persze erre messze nem vállalkozhatom, tudós emberek kötelessége ez. Annyit tehetek csak, hogy talán éppen nagyszülői emlékem nyugtot nem hagyó ösztönzésére, szellemi kalandra vállalkozó kíváncsisággal felmutogassak tényeket, tárgyi és szellemi hagyatékokat, amelyek a nép katonaélményeihez kötődnek. Magtárban gyűjtögetek, hogy az arra felkészültek esetleg kenyeret süssenek."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!