ANTIK-VARIA / Dedikált könyv kategória termékei
Régi nóta, híres nóta... Arnold György, Gaál Ferenc és Lányi Ernő élete és munkássága

: Régi nóta, híres nóta... Arnold György, Gaál Ferenc és Lányi Ernő élete és munkássága

Kiadás:

Budapest, 1976

Kiadó:

k. n.

Kategóriák:

Dedikált könyv Zene Életrajz

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Életjel Miniatűrök

Terjedelem:

165 p.

Kötésmód:

papír

tartalom:

Szabadka zenei életének múltja, szűkebb világunk zenekultúrájának története több mint egy évszázadon át csupán a kis helyi lapok, közlönyök vagy töredékesen a fővárosi zenei folyóiratok hasábjain élt. Így volt, mert a centrumtól távol eső városok mindig valamiről lekéstek. A közbeeső évfordulók viszont alkalmat nyújtottak arra, hogy az írók, zenekritikusok megemlékezzenek korunk kiemelkedő zenei egyéniségeiről, de átfogó képet életükről, munkásságukról csak valahol a századforduló kiadványai között találhatunk. Voltak lelkes zenekedvelők és zenetörténészek, akik egy-egy portrét megrajzoltak, mint D'Isoz Kálmán Arnold Györgyét, id. Ábrányi Kornél Gaál Ferencét, Lányi Viktor Lányi Ernőét, de egyetlen olyan mű sem született, amely zenetörténeti igénnyel Szabadka zenei életének történetét - bár csak körvonalakban is - megrajzolta volna. Kenyeres Kovács Márta erre a régóta feldolgozásra váró feladatra vállalkozott. Már ezért is - de egyéb női erényeiért is - a Régi nóta, híres nóta című könyve komoly figyelmet érdemel. Másfél évszázad följegyzéseit, sajtóközleményeit, könyvgyűjteményeit és kottatárait tanulmányozta át, hogy Szabadka három legkiemelkedőbb zenei tehetségének feledésbe merült, sokak előtt ismeretlen életútját megismertesse a mával. Olyan zeneszerzőket, akik kiváló karnagyok, szervezők és népművelők is voltak, mint Arnold György; Gaál Ferenc és Lányi Ernő, bemutatni a kései utókornak nagyszerű feladat, mert azt a művészettörténeti területet népesíti be, amely eddig itt még néptelen volt. Kenyeres Kovács Márta könyve elsősorban ezért jelent kivételes értéket a miniatűrsorozatban, és hasznos olvasmányt, sok adatot feltáró forrásmunkát azok számára, akik hivatásból vagy szeretetből érdeklődéssel fordulnak zenekultúránk múltja felé.

leírás:

Dedikált, számozott. Ez a példány a 258. számú.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!