TÖRTÉNELEM / Egyetemes történelem kategória termékei
Megosztott Hispánia. Államfejlődés és nemzeti mozgalmak Spanyolországban

: Megosztott Hispánia. Államfejlődés és nemzeti mozgalmak Spanyolországban

Kiadás:

Budapest, 1985

Kiadó:

Kossuth Könyvkiadó

Kategóriák:

Egyetemes történelem Spanyolország

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

220 p.

Kötésmód:

karton

ISBN:

9630925672

tartalom:

A Spanyolországgal kapcsolatos híradások napjainkban is jelentős helyet foglalnak el a világsajtóban. A spanyol politika szinte minden kérdése, mind a baszk terrorizmus, mind a politikai zavarok gyakorisága a felerősödött autonomista, regionalista, azaz nemzeti, nemzetiségi mozgalmakkal függ össze. Mi az oka ennek az erős regionalizmusnak, mennyiben lelhetjük fel gyökereit Spanyolország történeti fejlődésében? Erre a kérdésre ad választ Anderle Ádám rendkívül adatgazdag, színesen és érdekesen megírt könyve, amely a 8. századtól napjainkig tekinti át a spanyol államfejlődés folyamatát. A mai problémákat történelmi perspektívába helyezi, vizsgálatukat a távoli múltban, a római hódítás korában kezdi, majd bemutatja a középkori Spanyolország gazdasági fejlődésének sajátosságait. Spanyolország, s ebben hasonlít más nyugat-európai országokhoz, a 16. századig kis államok laza konglomerátuma volt, az viszont már a spanyol fejlődés specifikuma, hogy más nyugat-európai országokkal ellentétben itt nem jött létre egységes piac, nem alakult ki egységes spanyol kultúra, nemzettudat, a politikai presszió több évszázada ellenére sem. A nemzetté válást másutt előmozdító gazdasági fejlődés egymást követő fiaskói is az erős regionalista-etnikai tagoltság tartóssá válása irányában hatottak. Az egyes tartományokat eltérő gazdasági orientáció, eltérő etnikai-nyelvi kompozíció, eltérő ritmusú történeti fejlődés jellemzi - s máig ez az alapja a spanyol regionalizmusoknak. A Franco-diktatúra évtizedeit követő szabadabb légkörben és demokratizálási folyamatban 'a korábban tartósan elfojtott nemzeti, nemzetiségi törekvések kerültek felszínre. A nemzeti érzés reneszánsza a Spanyolországot alkotó népek közötti kapcsolatok új alapokon való felépítésének igényét fejezi ki.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!