"Az élelmiszeripar az emberiség legősibb iparágainak egyike. Már az ókorban voltak iparszerű élelmiszer előállítási módok, de igazi kibontakozásukra a kapitalizmusban került sor. Hazánkban a felszabadulás után, de különösen az elmúlt 20 évben rendkívül gyors fejlődés zajlott le ezen a téren is, ami egyrészt egyes élelmiszeripar ágak export-centrikusságával, másrészt hazánk általános gazdasági fellendülésével kapcsolatos.
Az élelmiszeripari technika és technológia fejlődésével párhuzamosan lefektetették az elmúlt időszakban az élelmiszerek kezelésével kapcsolatos szabályokat is. Ezek a szabályok részben a hazai hagyományok és a jelen gyakorlat, részben a tőlünk vásárló országok higiéniai előírásai alapján alakultak ki. Ezek számos előírást tartalmaznak az élelmiszerek előállítására szolgáló helyiségek, gépek, anyagok állapotára és az előállítás higiéniai vonatkozásaira. Az előírásokat többnyire csak általánosan fogalmazzák meg: például az élelmiszert meg kell óvni az ember egészségére ártalmas anyagoktól. A legtöbb előírás tartalmaz ugyan bizonyos higiéniai ajánlásokat, de nem utal határozottan a technológia módjára. Ez legtöbbször azért van így, mert a higiéniai előírást többféle technológia is kielégítheti. Éppen ezért általában a higiéniai kritika a technológia megvalósítási formáját illeti és csak ritkán annak elvi alapjait."
MEZŐGAZDASÁG / Élelmiszeripar kategória termékei
Takács Imre: Élelmiszeripari technológiai higiénia
Kiadás:
Budapest, 1984
Kiadó:
Kategóriák:
Terjedelem:
196 p.
Kötésmód:
papír