SPORT ÉS PASSZIÓ / Életmód kategória termékei
Az inyesmesterség könyve [Reprint]

, : Az inyesmesterség könyve [Reprint]

Kiadás:

Budapest, 1889

Kiadó:

Franklin-Társulat

Kategóriák:

Életmód Szakácskönyv, gasztronómia Művelődéstörténet

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

366 p.

Kötésmód:

papír

tartalom:

"Őseinknél általában az volt a szokás a XVI. és XVIII. században, hogy igen korán, jóformán a nappal keltek, ehhez képest a napnak is más beosztása vala. A XVI. században délelőtt 10 órakor ültek ebédhez, vacsorálni pedig rendszerint este 6 órakor szoktak. A század vége felé azonban, legalább Magyarországon, az ebéd ideje megváltozott, amennyiben déli 12 órára tétetett át, a vacsorát pedig szintén valamivel későbbre tették, esti 7 órakor tálalva fel azt˝. A szakácskönyvgyűjtők "bibliájának" is nevezhetnénk Radvánszky 1893-ban megjelent Régi magyar szakácskönyvek című munkáját, melyben a 16. és 17. századból ránk maradt kéziratos szakácskönyveket ismerteti. A kötet unicus, folytatása nem jelent meg. Egy recept a Szakács Tudomány címen ismert, az erdélyi fejedelem udvari főszakácsmestere által a 16. század végén írt főzőkönyvből: "Sóskával tehénhús: Ugyan, mint ide fel az sóskát meg kell szedni és mosni, de az ugyan bőven legyen mint egy káposzta avagy mint egy parés hús, hogy savanyúságot adjon a húsnak. Mikor jó fővésben volna az hús, s fel akarod adni, akkor rakjad közében az sóskát, az savát megadjad, kevéssé meg is borsoljad". Olvasóink közül bizonyára kevesen gondolnák, hogy a híres természettudós néprajzkutató, Herman Ottó (1835 - 1914) milyen komolyan kötődött a magyar gasztronómiához. Erről könnyen meggyőződhetnek, ha elolvassák a Magyar halászat könyvét (Bp., 1887), melyben nem csak a hazai halakat és elkészítésüket ismerteti, hanem a Magyar konyha és tudomány című fejezetben közli Galgóczi István 1622-ből fennmaradt kéziratos szakácskönyvének receptjeit is. Összegzésül ezt írja az akkor 250 éves receptekről: "A készítés módjai között legtöbb olyan, hogy a mai konyha bátran befogadhatná - ne feledjük 1877-ből idézünk! - s némely szekfűves, olajos, gyömbéres és sáfrányos dolgok kivételével a többi azt bizonyítja, hogy a régi magyarság ízlése egészséges volt, amennyiben a halak készítésénél a só, a tiszta bors, továbbá a torma, vöröshagyma és fokhagyma, végezetül a káposzta a legfőbb járulékok közé tartoztak."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!