SZÉPIRODALOM / Életrajz kategória termékei
Együd Árpád élete és munkássága

: Együd Árpád élete és munkássága

Kiadás:

Debrecen, 1997

Kiadó:

Kossuth Lajos Tudományegyetem Néprajzi Tanszéke

Kategóriák:

Életrajz Néprajz

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Folklór és Etnográfia

Terjedelem:

85 p. ill.

Kötésmód:

papír

tartalom:

Gyermekkoromban nem hallottam népdalt. Falumban nem énekeltek népdalt. Budapesttől húsz kilométerre születtem, egy Metternich birtokrész közepén fészkelő faluban. Ott, a falu sváb részén fúvószene volt (rezes, ahogy mondták), a húsvéti körmeneten, búzaszenteléskor, a farsangi bálon, nősember-bálon, meg Bach passiói a katolikus templom kóruskarzatán, amit a dalárda énekelt. És Jani bácsi volt a Jézus. És apám volt a Júdás. A falu magyar részén cigányzene volt. A "magyarnál", a kocsmában, lakodalmakban, szüreti szekeres, lovas, csikós fölvonuláson, amikor a nagy stráfszekéren szőlőfürtökből volt a sátor, mint a csillagfürtös éjszakai ég, a másik szekéren meg a cigánybanda ült és lilán kacsintott a nagybőgős, mint az ujjhegyekkel összenyomott fejű húsos tátika, pörgette a rézszög-pocakaljpéniszű nagybőgőt, mint az orsót, búgócsigát. Aztán volt stramlizene! Harmonika, hegedű, kisdob, nagydob, faverők szorzott ropogása, mint régi kivégzéskor, cintányér, lángcsattogás, rézrezgés csimborasszója csengés. Ó, te falusi Louis Armstrong! A szakszafon-bőgés, mint barna hang-ág-cikkcakk, barna kukorékolás. A csipkésre rágott csontszopókás, csuklós légylábtalpbillentyűs, villogó ezüstpipából robbant a hang, mint a hangnál gyorsabb sugárhajtású repülőgépek dörrenés-utószava, mint az Apokalipszis, vagy kotyogott lágyan mint a kotlóstyúk a tojásokon. És volt még a magyar nóta. Az akácos út, meg a fehér galamb száll a falu fölött, és volt még baka-nóta néha, katonadal, háborús rettenet-felhők alatt selyem-zokogás. De népdal nem volt. Még az uradalmi béresek, summások sem énekeltek. A négy-bivaly húzta ekét fogók, az aratónapszámosok. És volt még a nagygazdák (keményített lila-ruhás, zöld blúzos, rakott-szoknyás asszonyok, fekete kalapú csizmás férfiak) koraössz-vasárnapi piknik délutánja a szőlőben, amikor a pinceház előtti dombfűre nagy lópokrócokat terítettek, azokon selyemkendőket, rózsás selymeket a nőknek s a lópokrócokra simított asztalkendőkön, tányéron rántottcsirke, sült disznóhús, kenyér, bor a demizsonokban, vagy üveghébérből a szárvég üvegkarikáján ujjhegy rózsazsilipeken a poharakba sziszegve eresztve.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!