ANTIK-VARIA / Első kiadás kategória termékei
A Wesselényi -utcai összeesküvés

: A Wesselényi -utcai összeesküvés

Kiadás:

h. n., 1937

Kiadó:

Nova Irodalmi Intézet

Kategóriák:

Első kiadás Magyar irodalom Regény, elbeszélés

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

267 p.

Kötésmód:

egészvászon

tartalom:

"1937-ben A Wesselényi utcai összeesküvés-ben, Zsolt Béla úgy ír városi szociográfiát, hogy közben a magyar elbeszélő próza legjobb hagyományait folytatja. Teljesen alámerül a pesti flaszterbe. Hogy azután lélektani és antropológiai zsenialitással, hajszálpontos diagnózist adjon a budapesti zsidó polgárosodásról. Közben meg az eredeti pesti tőkefelhalmozásról. A harmincas évek nagyvárosi fényeiről és árnyékairól. A magyarrá vált zsidókról és a zsidóssá, mert kozmopolitává vált paraszt-magyarokról. Ez utóbbiakról pedig, mint ádáz antiszemitákról, akik önmagukat gyűlölték bele Magyarország bűnbakjaiba. Zsolt briliáns társadalom-analitikus, aki már akkor, 37-ben tudta, hogy nem kellenek ahhoz zsidók, legalábbis fizikailag nem, hogy az emberek haragudjanak a zsidókra. Ugyanis, ez a fajta antiszemitizmus nem egyszerűen politikai, nem is vallási, még csak nem is valamiféle antikapitalista érzésből fakadó valami. Ez az antiszemitizmus bizony zsigeri. Zsolt azt is tudja már ekkor, hogy az egyszerű embereknek ezt az életérzését Magyarországon az értelmiségiek generálják. Nem magukat értelmiségiként definiáló középosztálybeliek. Dehogy. A gyűlölettermelők valódi értelmiségiek. És semmi baj nincs az intellektusukkal. Később majd visszamenőlegesen is erre fognak hivatkozni azok, akiknek nincs szándékukban a zsidóellenesség megértése a világnak ezen a fertályán. És még azt is tudja az író, hogy miért nincs. A Wesselényi utcai összeesküvés Zsoltnak az a regénye, ami nem pusztán a hazai irodalmi hagyományokat folytatja, hanem a nyugat-európait és az amerikait is. A Proust-it és az Upton Sinclair-it. Úgy ásni le a szociális mélyrétegekbe, hogy közben az olvasó esztétikai élményekben részesüljön. Ez lenne tehát a cél. Ha ebben a közép-kelet-európai háborús hangulatú mizériában egy, az őshonos néppel mindenben összeforrott népcsoport sorsa nem pecsételődött volna meg. Történetesen, a minoritás az írót magát is érinti. Azaz Zsolt nem azért menti a zsidókat, mert maga is az. Hanem, mert az igazi írástudónak a megalázottak és megszomorítottak, az igaztalanul vegzáltak mellett van a helye. Így egyszerűen és mégis fennkölten." Staller Tamás

leírás:

Az előző tulajdonos bélyegzőjével.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!