ANTIK-VARIA / Első kiadás kategória termékei
Harangos kút

: Harangos kút

Kiadás:

Budapest, 1942

Kiadó:

Dante Könyvkiadó

Kategóriák:

Első kiadás Magyar irodalom Regény, elbeszélés

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

A ma klasszikusai

Terjedelem:

389 p.

Kötésmód:

félvászon

tartalom:

Egy réges-régi paraszti legenda jár szájról szájra, nemzedékről nemzedékre, egy törökök elől menekülő kegyetlen földesúrról, aki a falu harangjába tétette összeharácsolt aranyát, s a harangot az egyik pusztai kútba dobatta. Átok őrzi a mérhetetlen kincset, hogy csak azok férjenek hozzá, akiknek jussuk van rá - s a víz alatti harang néha-néha megszólal, de aki szavát hallja, azon nyomban meghal. Ez a legenda túléli a jobbágyi kort és a szabadságharcot is, s bizonytalan körvonalakkal alakuló "új világban" valóságos jelképpé növekszik. A szétzilálódó nemesi birtokok és családok, a csillapíthatatlan földéhségű telkes gazdák s a roppant ütemű, kegyetlen munka töretésében nyűglődő zsellérek igazságának, a hiába várt jobb életnek tiszta jelképévé, amely reményteli sugarával bevilágítja az emberek lelkét. Azonban, aki meghallja a harangnak, a szegények igazságának szavát, az meghal. Zsandárkézre kerül tehát az a fiatal zsellérlegény, Balog Pista, akinek nemcsak szerelmét, hanem reményeit és vágyait is megfojtja a riasztó keménységű, új, rideg törvényeket kovácsoló korszak. Az élet, dédapáink élete támad fel szemünk láttára a Harangos kútban, az 1863-as aszályos esztendő szenvedései kísértenek, a mélységes pusztai éjszakák csillagai hunyorognak, s egy falu küszködik nagyon is emberi konoksággal és már-már emberfeletti erőfeszítéssel, drámai kitörések, tiltott boldogságok, elkeseredések és soha nem szűnő reménységek közt hányódva, az életért.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!