ANTIK-VARIA / Első kiadás kategória termékei
Ifjúság. Rajzok és elbeszélések

: Ifjúság. Rajzok és elbeszélések

Illusztrátor:

Kiadás:

Budapest, 1899

Kiadó:

Pesti Könyvnyomda RT.

Kategóriák:

Első kiadás Magyar irodalom Regény, elbeszélés

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

224 p.

Kötésmód:

egészvászon

tartalom:

" Krúdy Gyula rövid egy-két esztendő alatt szorított magának helyet az irodalomban. Alig kezdett írni, máris észrevették, a kik olvasni szoktak. Ez mindenesetre jó jel s a mellett szól, hogy Krúdyban van tehetség. Második elbeszélés-kötete, a mely most előttünk van, bőségesen ád módot Krúdy erejének és gyöngéinek a megismerésére. Jelességei éppen olyan szembeszökők, mint fogyatkozásai. Legerősebb Krúdy a rajzban. Mindent melankolikus, szinte szomorú fényben mutat, de jól mutat. Aprózó rajzaiban hangulat és megfigyelés harmonikusan egybefolynak, realisztikus és lírai tud lenni egyszerre. Ilyenkor eredeti is, meg pongyolasága is jellemző, szakadozottsága is érdekes. Bizonyos, hogy az író magából ír egészen s ez fiatal korban sokat ér s még többet ígér. Egy-egy szituáció, jelenet vagy fordulat szinte meglep erejével vagy melegségével. Ez a melegség titkolt, csak néha csap ki a sorokból az író forró lehelete, de lappangó erejét meg lehet érezni minden egyes darabjában. Nagyobb koncepcióban azonban, legalább ma még, gyöngébb Krúdy. Az Ifjúság című hosszú történet is csupa rajz és úgyszólván semmi novella. Vannak igen szép, intim részletei, de mint elbeszélés gyönge, kivált a motivációjában. Krúdynak talán kevesebbet kellene dolgoznia, hogy többet adhasson. Tehetségében van bizodalmunk. Csöppet sem hasonlít azokhoz az ifjú kezdőinkhez, a kik csak a francia regényekből tudják, mi a házasságtörés, mégis novelláiknak ez az egyetlen témája. Krúdy szűk világban mozog ugyan, de a saját földjén. Könyvének kiállítása igen szép. A munka díszkötésben jelent meg s Pfeifer Ferdinándnál kapható 2 forint 60 krajcárért." (Magyar Salon, 1899/31. /június/ 639-640. p.)

leírás:

Borítója foltos. Kötése kissé laza.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!