TÖRTÉNELEM / Első világháború kategória termékei
A volt cs. és kir. 38. gyalogezred története és emlékkönyve

: A volt cs. és kir. 38. gyalogezred története és emlékkönyve

Kiadás:

Budapest, 1936

Kiadó:

k. n.

Kategóriák:

Első világháború Magyar történelem Hadtörténelem

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

608 p.

Kötésmód:

egészvászon

tartalom:

"Harmincnyolcas ezredbajtársaimhoz! Felkértetek arra, írjak előszót az ezrednek most készülő történetéhez. Örömmel teljesítem kívánságtokat. Alkalmam nyílik kifejezést adnom az irántatok érzett szeretetnek és megbecsülésnek. 1911. évi december hó 21-én lettem az ezred parancsnoka. Sajnos korán, már 1914. évi szeptember hó 13-án szólítottak el más alkalmazásra. Életem legszebb emlékei közé sorolom az ezred élén eltöltött időt. Még békeévekben volt alkalmam Titeket megösmerni. Bár néha szilaj és makacs, de mindig hű, őszinte és ragaszkodó a 38-as baka. Megszerettelek Titeket, mintha édes fiaim lennétek. Felejthetetlenek maradnak előttem a mozgósítás alatt és a háborúban Veletek eltöltött napok. Öröm volt Titeket Iátni. Mily lelkes hangulatban, énekelve indultatok a háborúba. Lombbal és virággal díszítettétek a vasúti kocsikat, mintha lakodalomba mennétek. A hű kötelességteljesítés szilárd akarata világlott ki minden szemből. Az erős elhatározás: az eskühöz híven harcolni, királyért és hazáért, ha kell, az életet is áldozni. Csodáltalak Titeket a harcokban, bátorságtokat és kitartástokat a szenvedés és testi fájdalom eltűrésében. Alig tudtunk visszatartani, mindig előre rohantatok, mindig győzni akartatok. 1915. évben, a Doberdón, véres harcok közepette, a legkritikusabb órákban kaptam segítségül az ezred egy részét, a Ill. zászlóaljat. Mindent elsöprő ellentámadásával hozzásegített a győzedelemhez. Évekig harcoltatok így a világháború alatt. Rengeteg volt az Általatok hozott véráldozat. Bárhol kerültetek a harcba, mindenütt hozzájárultatok a magyar katonának világszerte ösmert hírnevének öregbítéséhez. Büszke voltam mindig és büszke vagyok ma is, hogy a kecskeméti 38-asok parancsnoka lehettem. Kölcsönös volt nálunk az egymás iránti szeretet és megbecsülés. Láttam ezt 1914-ben, amikor búcsúznunk kellett. Az ezred tisztjeivel és a századokból előhívott altisztekkel és közemberekkel kezetfogva, könnyek csillogtak a szemetekben és nedvesek voltak az én szemeim is. Nem szégyeltük a könnyeket. Én büszke voltam azokra. Az ezredtörténet megírhatja, hogy mit végzett az ezred, megírhatja az események lefolyását. De soha nem vázolhatja teljes hűséggel magatartástokat, vitézségteket a harcban. Ezt látni kellett. Neveljétek fiaitokat és unokáitokat Hozzátok hasonló férfiakká. Nyugodt lehet akkor a Haza. Budapest, 1935. évi november hó 10-én. Báró somorjai Lukachich Géza előszava.

leírás:

A kötés laza, a gerinc mentén kisebb repedés.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!