TÖRTÉNELEM / Első világháború kategória termékei
Erdély 1918-1919-ben. Tanulmányok

: Erdély 1918-1919-ben. Tanulmányok

Kiadás:

Budapest, 1987

Kiadó:

Magvető Kiadó

Kategóriák:

Első világháború Erdély Magyar történelem Trianon

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

389 p.

Kötésmód:

karton

ISBN:

9631410196

tartalom:

"Raffay Ernő az őszirózsás forradalom és a Károlyi-kormányzat helyzetét sajátos szemszögből világítja meg: milyen következményekkel járt a társadalmi átalakulásra és a köztársaság helyzetére a román csaptok erdélyi előnyomulása, gazdaságilag és politikailag egyaránt. Milyen kényszerhelyzetekbe és lehetőségek közé került a köztársasság megszületése pillanatától kezdve, s milyen társadalompolitikai vonatkozásai voltak Erdély birtoklásának, meghódításának a magyar és román történelem alakulásában? Azt írja meg, hogy egy minden nemzet és nemzetiség számára azonos jogokat akaró Károlyi-kormányzat miként került szembe Európa akkor egyik legreakciósabb és legelmaradottabb államával, a bojár uralommal, azt írja meg, hogy milyen osztályellentétek, társadalmi gondok lappangtak 1918-ban, 1919-ben Közép-Európában, a Kárpát-medencében a nemzeti jelszavak mögött. Érzékletesen és aprólékosan írja meg azt, hogy az események kényszerítő hatására miként alakult át a Károlyi-kormányzat őszinte antantbarát politikája, s a föltétlenül békés, tárgyalásos megoldások helyett miként lép előtérbe a jogok fegyveres védelmének az igénye. Azt írja meg, hogy miként válik védtelenné Károlyi politikája, amelyet tisztességre, a megkötött megállapodásokra alapított, a hitszegések, csalások és az erőszak politikájával szemben."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!