TÖRTÉNELEM / Első világháború kategória termékei
Kanizsa község I. világháborús hősi halottai

: Kanizsa község I. világháborús hősi halottai

Kiadás:

Tóthfalu, 2003

Kiadó:

Logos Grafikai Műhely

Kategóriák:

Első világháború Helytörténet Magyar történelem Hadtörténelem

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

203 p.

Kötésmód:

papír

tartalom:

"Szerettem volna méltó emléket állítani a hazájukért hősi halált halt katonáknak, demisztifikálni az "ismeretlen katona" fogalmát hiszen az elesettek - eltűntek is apák és gyermekek voltak, akiket szeretteik hiába vártak haza; támpontot adni azoknak a fiataloknak, akik családfa-kutatatást végeznek, mert szeretnék megtudni, hogy kik voltak az őseik. Végül, de nem utolsó sorban, tudatosítani kívánom: mi, határontúliak is magyar hazafiak vagyunk, hiszen amikor szükség volt rá, őseink a legdrágább kincsüket - vérüket és életüket - adták a közös hazáért. A kilencvenes években mgr. Dobos János - sajnos, ismét már csak néhai - levéltáros mentorom a Kanizsai Újság hasábjain már leközölte az általa fellelt kanizsai I. világháborús hősi halottak névsorát. Munkájában azonban csupán egy forrásra, az Anyakönyvi Hivatalban őrzött hősi halottak nyilvántartására támaszkodott. "... A háború több tíz millió elesett katonájához Kanizsa 461 elesettet és 88 eltűntet adott, ami egy kb. 14 ezres lélekszámú kisvárosnak hatalmas vérveszteség..." - írja Dobos. Nos, levéltári kutatásaim során beigazolódott, hogy a kanizsaiak által meghozott véráldozat ettől sokkal nagyobb volt, ami az itt következő tanulmányból ki is derül. A teljesség kedvéért úgy döntöttem, hogy nem szorítkozok csupán Kanizsa városra, hanem ugyanazon tanulmányban feldolgozom a horgosi, martonosi, adorjáni valamint az akkoriban még csak tanyavilág szinten létező Oromhegyes, Orom és Kispiac I. világháborús hősi halottjainak adatait is."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!