MŰVÉSZET / Építészet kategória termékei
A középeurópai renaissance építőművészet alaktana

: A középeurópai renaissance építőművészet alaktana

Kiadás:

Budapest, 1927

Kiadó:

Németh József Technikai Könyvkiadóvállalata

Kategóriák:

Építészet Művészettörténet

Terjedelem:

89 p., ill.

Kötésmód:

karton

tartalom:

Az olasz renaissance formaképzése az antik római építészet közvetlen befolyása nyomán keletkezik, melynek formáit a XV. század építői ott a helyszínén találják, azoknak nemcsak részleteit, de szellemét is közvetlenül, tisztán és megértve átveszik és azokból a továbbiak során egységes és klasszikus vágányokon haladva kifejlesztik a stílust. Az olasz levegőben állandóan megmarad az antik szellem és az építők vérében az antik formák megértésére való hajlam.
Egész másképp áll a helyzet a közép-európai országokban. Ezekben elsősorban nincsenek a rómaiak korából fennmaradó számottevő antik emlékek, vagy ha vannak is, úgy elenyésző mennyiségben és jelentőséggel, aminek folytán itt szó sem lehet ezek révén római formák utánképzéséről. Másodsorban ezeknek a népeknek vérmérséklete, múltja és felfogása eleve kizárják az antik hagyományok olyfokú újrafelvételét, mint ahogyan az Olaszországban történt. Ezekben az országokban a renaissancet nem az antik római építészet befolyása létesíti, hanem az olasz renaissance-é, melynek formái a geográfiai helyzet, vallási, politikai és kereskedelmi kapcsolatok szerint ezekbe különböző módon átszármaznak. A formák áttelepítését vezető eme ereknek a felfedése az építéstörténet feladata; a mi szempontunkból itt annak megállapítása fontos, hogy az olasz renaissance elemei ezeknek révén új országrészekbe eljutva, mindenekelőtt keverednek az ott megtalálható középkori alakításokkal, és ez jellemzi mindenütt a renaissance korai periódusát, amely első lépésben az összes országok egységesek.
 

Állapot:

használt, de jó állapot

Ár:

3 600 Ftrendelhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!