MŰVÉSZET / Építészet kategória termékei
A középkori Magyarország kastélyai

: A középkori Magyarország kastélyai

Kiadás:

Budapest, 1999

Kiadó:

Akadémiai Kiadó

Kategóriák:

Építészet Magyar történelem Régészet

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Művészettörténeti Füzetek

Terjedelem:

301 p., 50 tbl.

Kötésmód:

papír

ISBN:

9630576945

tartalom:

A legutóbbi évtizedek régészeti, műemléki és levéltári kutatásai nyomán egyre több olyan középkori építmény kerül a felszínre, amely a magyar nyelvben a 13. század második felétől kastélynak nevezett épületek közé sorolható. A kastély akkori fogalma és ennélfogva építészeti megjelenése eltért a maitól. Tartalmát leginkább az írott forrásokban található latin castellum szó fejezi ki. Ez a castellum az ugyancsak latin és vár jelentésű castrum szó kicsinyítő képzős alakjaként eleinte kis méretű várat, később egyre inkább várak módjára megerősített nemesi lakóhelyet jelentett. A sokféle egyéb épületfajtához hasonlóan ez is Európa nyugati tájain alakult ki a 10-11. században, és onnan jutott el az Árpád-kori Magyarországra. Formája évszázadokon át módosult, erődített jellege azonban mindvégig megmaradt. A 14. század végétől Franciaországból kiindulva árokkal és fallal körülvett, tornyokkal erősített udvarházként jutott el a Kárpát-medencébe és terjedt el a késő középkori magyar királyság területén. A későbbi korok változó ízlésvilága az ismétlődő háborúkkal együtt szinte nyomtalanul eltüntette őket. Ma már csak a kastélyok, udvarházak falaiból vagy az ásatások nyomán előkerülő részletek, főleg pedig az oklevelek szövegei hirdetik létüket, valamikor azonban sok állt belőlük. Az építész szerző az európai összképbe ágyazva bemutatja kialakulásukat és későbbi történetüket. A kötet adattára ötszáznál is több, név szerint ismert középkori kastélyt sorol fel.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!