MŰVÉSZET / Építészet kategória termékei
A mezőgazdasági jellegű ipari építészet műemlékei. A malmok

: A mezőgazdasági jellegű ipari építészet műemlékei. A malmok

Kiadás:

Budapest, 1957

Kiadó:

Tankönyvkiadó

Kategóriák:

Építészet Mezőgazdaság általában

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

118 p., ill., 2 kih. tbl.

Kötésmód:

papír

tartalom:

"Az ipari építészet jóval megelőzte az ipar nagyüzemmé válását. Már a pompei őrlőkövek és az első primitív vízimalmok védelmére emelt építmények is azt a célt szolgálták, mint a modern, fejlett ipar építészete: a termelő gépek, anyagok és a termelést irányító munkások védelmét. Nagyobb arányú fejlődés tagadhatatlanul az ipar nagyüzemmé válásakor indult meg. A növekvő termelés a gépek koncentrálását követelte. Ezek védelmére nagy csarnokokra volt szükség. Az építészet a technológia szolgálatába szegődött és speciális fajtáját teremtette meg az eddig általános jellegű építészetnek. Az ipari építészet műemlékei híven tükrözik a fejlődés fokozatait, és képet nyújtanak a forma és tartalmi egység kialakításáról. Jelen munkámban feldolgozott mezőgazdasági ipari műemlékek bizonyítják, hogyan kapcsolódik össze az építészet és a nép sajátos alkotóképessége, és hogyan fejezi ki a kor eszmei tartalmát. A vízimalmok és a táj kapcsolata, a szélmalmok megkapó tömeghatása, a belső szerkezeti részek gazdag fafaragása művészi egységgé kovácsolja a technológiát szolgáló alkotást és az ember lelki gazdagságát. Technológia, építészet és művészet olvad ezekben a létesítményekben harmonikus egységgé. Az ipari építészet műemlékeinek ez az ökonomikus egysége legyen alapja új ipari építészetünk fejlődésének, mert benne a nép alkotott és teremtett magának olyan létesítményeket, amelyek a termelést legésszerűbben szolgálták, és a legközvetlenebb valóját nyújtották sajátos művészi képességeinek."

leírás:

Megjelent 600 példányban. Érvénytelen könyvtári bélyegzővel.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!