MŰVÉSZET / Építészet kategória termékei
Erdély népi építészete

: Erdély népi építészete

Kiadás:

h. n., 1989

Kiadó:

Kelenföld Kiadó

Kategóriák:

Építészet Erdély Néprajz

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

335 p.

Kötésmód:

papír

ISBN:

9635532202

tartalom:

"Dr. Kós Károly tanulmányai szinte teljes átfogó képet adnak az erdélyi - elsősorban magyar - népi építészetről, és jelzik a különböző irányú - más népek hagyományaihoz kapcsolódó - vonásait is. A tanulmányok összeállítása a földrajzi elvet követi. A gyűjteményben a legnyugatibb pont a szatmári Avasújváros, majd a Fekete-Körös völgy, ezt követően a Szilágyság magyar lakosságának építészetéről kapunk képet. Kolozs megyéből egy olyan román lakosságú ácsfalut ismerhetünk meg, mely a környező magyar falvakat is ellátta épületekkel. Az Erdély központi részén elterülő Mezőség népi építészetének felvázolása után történeti mélységű bemutatása következik a Kis-Küküllő vidéke magyar népi építészeti hagyományainak. Ezután Északkelet-Olténia egy román lakosságú falva építkezésének és lakáskultúrája leírását találhatja meg az olvasó. A Székelyföldet Kászon képviseli a kötetben. Ebben a tanulmányában a szerző a székely ház sokat vitatott fejlődéstörténetének megoldásában is jelentős előrelépéseket tesz. Részletes képet kapunk a legkeletibb magyar népcsoport a moldvai csángók népi építkezéséről is. Az erdélyi magyar népi építkezés kapcsolódásai szempontjából fontos tanulmány az észak-moldvai román falu, Dorhoj hagyományos építkezését bemutató. A kötet végén 2 általánosabb jellegű tanulmány az erdélyi kandallókat és kályhacsempéket mutatja be, illetve a mű összegzését adja. A szerző szemléletes és hiteles rajzai illusztrálják a művet, kézzelfoghatóvá téve az eddig csak kevéssé ismert erdélyi építészetet."

leírás:

Mérete: 20 × 30 cm.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!