MŰVÉSZET / Építészet kategória termékei
Kecskemét város építéstörténete

: Kecskemét város építéstörténete

Kiadás:

Kecskemét, 1998

Kiadó:

Kecskemét Monográfia Szerkesztősége és a Tiberias Bt.

Kategóriák:

Építészet Helytörténet

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

362 p.

Kötésmód:

papír

ISBN:

9630365693

tartalom:

"Ez az összeállítás Kecskemét, ún. települési hagyományainak keletkezését és fejlődését kíséreli meg összefoglalni a város létrejöttétől az 1980-as évek közepéig. A szakirodalomból kölcsönzött települési hagyomány kifejezés lényegileg egy gyűjtőfogalom, amely a város történetileg kialakult értékeit foglalja össze. Ezek a hagyományok építményekből, vagyis az építészet emlékeiből, a település-alaprajzból - ezen belül az utcák és a terek szövedékéből, valamint a telekosztás s a telekhasználat rendszeréből tevődik össze. Természetesen a város települési hagyományainak létrejöttét, időnkénti változásait nehéz lenne megérteni a folyamatot segítő körülmények ismerete nélkül. Éppen ezért keletkezésüket és átalakulásukat a város életének gazdasági, társadalmi, politikai, demográfiai, kultúrtörténeti adottságaiba ágyazva, ezekkel összefüggésben írjuk le. Miután elsődleges célunk a település alaprajz és az építmények létrejöttével foglalkozó "építéstörténet" megfogalmazása, ezért a város általános históriájából csupán á témánk jobb megértéséhez szükségesnek ítélt részeket emeltük ki. Már a felhasználásra alkalmasnak látszó szakirodalom válogatása során világos volt előttem, hogy nem csekély feladatra vállalkoztam. Jóllehet, hogy adatgyűjtésemet és tájékozódásomat sok kitűnő munka segítette, mégis tisztában voltam azzal, hogy munkám nem lehet teljes, s benne bizonyára sok hiányosságra bukkanhat a téma szakavatott művelője. Nehezíti a feladat kidolgozását az a körülmény, hogy a várostörténet sem tisztázott minden részletében. Bizonyos korszakokkal még nem foglalkozott a városkrónika, vagy csupán egyes részleteiről ad számot. Vannak olyan időszakok is, amelyeknek eseményeire csak a hipotézisek szintjén kaphatunk felvilágosítást. Több helyen, főleg a város megtelepedésének kezdeti szakaszánál - elsősorban az írásbeliség, az építészeti és a régészeti leletek hiányában -feltételezésekre kényszerültünk."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!