MŰVÉSZET / Építészet kategória termékei
Kőmunkák egy bükkalji faluban

: Kőmunkák egy bükkalji faluban

Kiadás:

Debrecen, 1985

Kiadó:

Kossuth Lajos Tudományegyetem Néprajzi Tanszéke

Kategóriák:

Építészet Néprajz Népművészet

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Studia Folkloristica et Ethnographica

Terjedelem:

124 p.

Kötésmód:

papír

ISBN:

9634713777

tartalom:

"Vajkai Aurél 1948-ban - népünk természetismeretéről értekezvén - a következőket írta: "A nép ásvány- és kőzetismeretével részletesebben nálunk még nem foglalkoztak. A kutatás általában az értékesebb fémekhez, aranyhoz, ezüsthöz fűződő hiedelmeket, legendákat gyűjtötte, emellett teljesen elhanyagolta a népi mineralógiát. Így igen bő irodalma van a kincsmondáknak, kincsásának, kisebb a bányákban lappangó szellemeknek, de arról, hogy a házat építő mennyiben tudja az erre alkalmasabb földet mint építőanyagot kiválasztani, micsoda kőzettani ismeretei vannak, a földmíves talajismerete meddig terjed, az edényét, konyháját tisztogató gazdasszony micsoda sikáló porokat különböztet meg stb., sokkal kevesebbet tudunk...Ahogy kutatóink az ásványokkal kapcsolatban a hiedelmeket keresték, éppúgy a hegyek, vizek ismeretében csak az azokhoz fűződő mondák érdekelték...Ismernünk kellene azonban reális földrajzi tudását, mert pld. településében figyelembe veszi a földrajzi viszonyokat, a széljárást, a vízszerzés lehetőségét, egyesek értenek a kútfúráshoz stb., vagyis bizonyos tapasztalati tudást kell feltételeznünk. Vajkai megállapításai sok vonatkozásban ma is helytállók, ám ha figyelmünket csak a kőzetek ismeretének és felhasználásának kérdéseire fordítjuk, úgy - a számtalan hiányosság ellenére - a korábbinál lényegesen differenciáltabb képet kaphatunk. Az elmúlt negyedfél évtized kutatása számos fontos tényt hozott felszínre, ám ezek szintézise egyelőre hiányzik."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!