MŰVÉSZET / Építészet kategória termékei
Lechner és Szeged. In memoriam Lechner Lajos (1833-1897). Emlékül Szeged Nagyárvíz utáni újjáépítője tiszteletére

Lechner és Szeged. In memoriam Lechner Lajos (1833-1897). Emlékül Szeged Nagyárvíz utáni újjáépítője tiszteletére

Kiadás:

Szeged, 1997

Kiadó:

Csongrád megyei Urbanisztikai Egyesület

Kategóriák:

Építészet Helytörténet

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

109 p., ill.

Kötésmód:

papír

ISBN:

9630496550

tartalom:

Lechner Lajos (Buda, 1833. - Budapest, 1897) magyar építészmérnök; kora egyik legkiválóbbnak tartott várostervező mérnöke. 1854-től a budai Műegyetemen tanult, s vízügyi mérnöki oklevelet szerzett és pályáját 1865-ben folyószabályozási munkaterületen kezdte. 1871-ben elnyerte a főváros általános rendezési terveinek előkészítésére kiírt nemzetközi pályázat nagydíját, e terv alapján épült át, illetve valósult meg Pest újkori városszerkezete, a körutak és sugárutak, ennek részeként a talán legjelentősebb, egységes építészeti arculatot mutató Andrássy út. Jelentős munkája még a budapesti csatornázási tervek elkészítése, amelynek jogát ugyancsak tervpályázaton nyerte el 1873-ban. Az 1879-es szegedi nagy árvízkatasztrófa után Lechner Lajost hívták meg az elpusztult város újjáépítési terveinek elkészítésére. Lechner működése nyomán korszerű város épült a Tisza partján, középületekkel, lakóházakkal, körutakkal, sugárutakkal, rakpartokkal. Lechner Lajos munkásságáért, különösen Szeged korszerű városrendezésének tervéért több hazai és nemzetközi kitüntetést kapott. 1884-től élete végéig a fővárosban dolgozott. Felügyelte az Országház építését majd 1886-tól Budapest középítési igazgatójaként - egyebek mellett - közvetlenül irányította a vízellátási és csatornázási munkákat.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!