MŰVÉSZET / Építészet kategória termékei
Lechner Ödön

Lechner Ödön

Szerkesztő:

Kiadás:

Budapest, 2003

Kiadó:

Holnap Kiadó

Kategóriák:

Építészet Életrajz Művészettörténet

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Az építészet mesterei

Terjedelem:

274 p.

Kötésmód:

karton

ISBN:

963346113

tartalom:

˝A nemzeti stílus eszméjével kapcsolatban felszínre kerül a nacionalizmus problémája, elsősorban az építészetnek a magyar sovinizmus hirdetőjeként, sőt a nemzeti elnyomás eszközeként történő felfogása, amelyre mint létező veszélyre Merényi Ferenc 1970-ben megjelent úttörő adatgyűjteménye kénytelen Lechner műveinek tárgyalása előtt hivatkozni és amelyet Bakonyi Tibor és Kubinszky Mihály is részletesen tárgyal "Lechner a nemzeti építészetet a nemzeti nyelvnél is fontosabbnak ítélte: szerinte az, aki Fiumében partra száll, az épületek homlokzatain olvassa le, hogy Magyarország itt kezdődik. S a nemzetiségek, ha nem tudják megtanulni a magyar nyelvet, lássák a magyar építészetet, és ezen keresztül olvadjanak a magyarságba. A nemzeti építészet ilyen értelmezése nem tekinthető haladónak, s nem a nemzeti önállóság, hanem más népek nemzeti kultúrájának elnyomását szolgálta volna. A haladó és a retrográd elemek összefonódása jellemzője a kornak, s így Lechner építészeti törekvéseinek is. A nemzeti építészet politikai erejét Lechner bizonyára túlbecsülte. A Felvidék eltótosodását és a Székelyföld eloláhosodását cifra homlokzatokkal megakadályozni nemcsak negatív jelenség lett volna, de politikai naivitás is. Egészében mégsem ítélhetjük el Lechnert. Az életművével szembeni hivatalos ellenállás tanúsítja, hogy munkásságában nem a sovinizmus volt a döntő elem, hanem a nemzeti függetlenség követelése" - szól az idézet, amelyben természetesen felismerhető a szerzőktől akkor elvárt politikai állásfoglalás.˝

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!