MŰVÉSZET / Építészet kategória termékei
Marosvásárhely és vártemploma

Marosvásárhely és vártemploma

Szerkesztő:

Kiadás:

Budapest, 1990

Kiadó:

k. n.

Kategóriák:

Építészet Helytörténet Néprajz

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Ráday gyüjtemény tanulmányai

Terjedelem:

455 p., 16 tbl.

Kötésmód:

papír

ISBN:

02376857

tartalom:

"Néhány órát töltöttem csupán a városban, akkor minden a békés élet képét mutatta: az árkádiai szépségű történelmi főtéren emberek siettek a dolguk után, s próbáltak valamit vásárolni a bizony szűkösen ellátott boltokban. A vásárhelyi magyar értelmiségnek azok a képviselői, akikkel találkozhattam - Sütő András, Markó Béla, az új irodalmi folyóirat főszerkesztője, Marosi Barna, a kiváló újságíró és felesége, Ildikó, a nálunk is jólismert irodalomkutató - mintha valami súlyos nyomás alól szabadultak volna, úgy beszéltek a forradalmi napok eseményeiről s az utóbbi hónapok, esztendők súlyos megpróbáltatásairól. Bizakodtak, de nem voltak meggyőződve arról, hogy a forradalom elsodorta a hagyományos nagyromán nacionalizmusnak azt az erőszakos és gyűlölködő szellemét, amely a román történelem mélyéről származik, és a Ceausescu nevéhez fűződő diktatúra hatására valósággal irracionális erőkként kezdett tombolni. Bizakodásukat igazolni látszott a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek egy héttel később éppen Marosvásárhelyen magrendezett első országos összejövetele, majd az a küzdelem, amely az egykori nagyhírű református kollégium, a mai Bolyai-líceum visszaszerzéséért indult meg. Aggodalmukra és gyanakvásukra ugyancsak súlyos események - magyar-ellenes tüntetések és petíciók, a magyar iskolák felállítását támadó nagyromán sovinizmus utólagos színrelépése - adtak magyarázatot..."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!