MŰVÉSZET / Építészet kategória termékei
Mátyás király budai palotája

: Mátyás király budai palotája

Kiadás:

Kiskőrös, 1994

Kiadó:

de Csejte Kiadó

Kategóriák:

Építészet Magyar történelem

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

143 p.

Kötésmód:

karton

ISBN:

9638497009

tartalom:

"E kötetet kézbe véve nemcsak új könyvvel, de új kiadóval is találkozik az olvasó. A de Csejte Kiadó a magyar középkor kutatás legérdekesebb eredményeit kívánja az olvasó elé tárni, mindenki számára közérthetően, de a tudományos igényt is szem előtt tartva. A de Csejte Kiadó elsősorban építészeti szempontból szándékozik kitölteni a művelt olvasó számára is fehér foltokat. Ezért is választotta első megjelenő könyve tárgyául Mátyás király budai palotájának ismertetését, mint a második világháború utáni legnagyobb méretű feltárás és műemléki helyreállítás eredményét, amelynek feldolgozásán még Most is számos kutató munkálkodik. A könyv megírására Gerő Lászlót, a budai királyi vár középkori maradványainak helyreállító építészét kérte fel, aki a Gerevich László által végzett feltárások eredményei és az eddig megjelent történeti források, valamint saját helyszíni építészeti megfigyelései és várkutatási tapasztalatai, továbbá á körtársak leletelemzései és idevágó munkáinak felhasználásával igyekszik elénk vetíteni Mátyás budai palotájának képét. Az általánosan ismertté vált, középkori forrásanyagra támaszkodó csábítóan színes képet Mátyás egykori fényes palotájáról, a feltárások csak részben igazolták, mivel csak az alapfalak kerültek felszínre. Ezekből az egykori királyi vár védőművei és az udvarok elrendezése határozható csak meg, de a különböző helyiségek rendeltetése már nem. Így a Mátyás kori palota továbbra is csak képzeletünkben él, de azzal a különbséggel, hogy e fantáziakép az ásatásból ezerszámra előkerült értékes leletanyag nyomán most határozott kontúrokat öltött. "Mindegyik darabja egy-egy szó, mondattöredék vagy egész fejezet a budai vár történetéhez, csak meg kell tanulnunk olvasni ezekből a töredékekből. Műveltség, művészi ismeretek és történelmi tudásom függvénye, hogy ki miképpen képzeli el Mátyás egykori palotáját" - írja a szerző, aki e könyv megírásával a helyes kép megközelítéséhez igyekszik segítséget nyújtani."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!