TÖRTÉNELEM / Erdély kategória termékei
A székely gesta

: A székely gesta

Kiadás:

h. n., 2006

Kiadó:

Kapu Könyvek

Kategóriák:

Erdély Magyar történelem

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Kapu Könyvek

Terjedelem:

728 p.

Kötésmód:

papír

ISBN:

9638656417

tartalom:

Új kiadványunk márkosfalvi Orbán Dezső egyéni gestája. A székelység történetét és történelmét közel 70 év kutatómunkájával elkészítő – sokak által támadott szemléletű – "történész" így vall munkájáról: Minden gyermek szívesen barangol a mesék csillogó világában és fantaszti­kus, rejtelmes birodalmában. Én is így voltam vele, s mivel a kézdi székelyeknek mesékkel színültig tele országában születtem, s növögettem, e tekintetben nagy szerencsém volt. Bőven tud­tam hódolni a szenvedélyemnek. Még pendelyes gyermek voltam, amikor az önfeledt lelki táplálkozásom közben egyszer csak azt vettem észre, hogy ezen a földön, mármint Székelyországban a mesék birodalma mellett egy másik birodalom is van, mely fantasztikus eseményekben, szereplőkben és más egyebekben legalább olyan gazdag, mint a mese világa. A kettőben rengeteg az azonos vonás. Van azonban egy jellegzetesség, amiben élesen különböznek egymástól, mert míg a mese állandó beszéd, témás lelki felüdülés, addig a székely múlt, mert az a má­sik birodalom, olyan, mint egy titokzatos várkastély, mely a látogatók elől el van zárva. Titkolózás lengi körül, s beszélni sem szoktak róla, már csak azért sem, mert jobb hallgatni róla, már csak azért is, hogy a lélek ne háborogjon. Rejtelmes titokzatosság lengi körül és síri csend, másfelől a néma tanúk, mint például a várhegyi vár, a "Székely bánja" várának maradványa, amelynek tövé­ben éldegéltem, s olyan megmagyarázhatatlan jelenségek, hogy a székely ember mar­ka a Báthori név hallatára összerándul, az egész ember olyan alakot ölt, mint egy ug­rásra kész fenevad, anélkül, hogy tudná, hagy miért. Ezért jegyeztem el magam már negyedik gimnazista koromban a székely históriával. Mikor a Székely Mikó Kollégium kapuján kicsengettek, az igazgató, Csutak Vilmos magához hívatott, és azt mondta: "Fiam, neked jó történelmi érzéked van. Ne hagyd abba a történelemkutatást, hanem foglalkozz a te nemzeted, a székelyek ősei­nek a kutatásával, de ne járj a kitaposott úton!" Én negyvenéves koromig mégis a kitaposott úton jártam, s tanulmá­nyoztam az összes kezembe került dokumentumokat, amik a székelyekre vonatkoztak, és végül ugyanabba a zsákutcába kerültem, mint a többiek. Pedig már betöltöttem a kilencvenkettedik évemet is. Elindultam az új úton, és próbáltam megírni a székely történelmet székely szemmel nézve, és lett belőle az, amit most a kedves olvasó a kezében tart. Ne tegye le, olvassa el türelemmel, mert érdemes. A szerzőről készült, azonos című négyrészes dokumentumfilmet a könyv megjelenése utáni hetekben vetíti a Duna Tv.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!