TÖRTÉNELEM / Erdély kategória termékei
A törvény szorításában. Paraszti értékrend és magatartásformák

: A törvény szorításában. Paraszti értékrend és magatartásformák

Kiadás:

Budapest, 1989

Kiadó:

Gondolat Könyvkiadó

Kategóriák:

Erdély Néprajz

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

391 p.

Kötésmód:

papír

ISBN:

9632821394

tartalom:

"Mi indokolja a paraszti értékrend vizsgálatát egy olyan időpontban, amikor már megkezdődött a paraszti kultúra és ezen belül az értékrend átváltozása, illetve bomlása? Talán épp ez adhat ösztönzést arra, hogy számba vegyük a még számba vehető és a még meglévő nyomokból (olykor pedig épen maradt elemek alapján), s rekonstruáljuk azt az értékmodellt, amely nélkül nem érthetjük meg a népi valóság, a népi kultúra lényegét és természetét. Ismerjük a nép szokásait, hagyományait, amelyekhez - a kívülálló számára sokszor érthetetlenül - ragaszkodik, de nem ismerjük azokat a mozgatórugókat, amelyek magatartását, szokásait, ragaszkodását vagy éppen ezektől való eltávolodását magyarázzák. Ezt pedig csak azáltal érthetjük meg, ha az illető közösség hagyományában megvizsgáljuk az értékrend szerepét" Ezt a vizsgálatot végezte el Nagy Olga kolozsvári néprajztudós néhány gazdag hagyományokkal rendelkező erdélyi faluban.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!