TÖRTÉNELEM / Erdély kategória termékei
Benkő József nyelvészeti munkássága és az Erdélyi Magyar Nyelvművelő Társaság

: Benkő József nyelvészeti munkássága és az Erdélyi Magyar Nyelvművelő Társaság

Kiadás:

Budapest, 1978

Kiadó:

Akadémiai Kiadó

Kategóriák:

Erdély Művelődéstörténet Nyelvészet Életrajz

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

315 p.

Kötésmód:

egészvászon

ISBN:

9630513838

tartalom:

"Ez a tudománytörténeti munka a jeles erdélyi történész és botanikus, Benkő József (1740-1814) ismeretlen nyelvészeti munkásságát tárja fel. Középpontjában az 1791-ben írt és a Függelékben betűhíven közölt "A magyar nép és török nyelv mely keveset egyezzen" című művének feldolgozása és elemzése áll. Ez a munka nemcsak időrendben foglal helyet Sajnovics és Gyarmathi művei között, hanem - a magyar szókincs eredet szerinti vizsgálatát tekintve - tudománytörténeti jelentőségében is. Benkő ugyanis elsőként rendszerezte benne - kora színvonalát messze meghaladó tudományos felfogásban és módszerrel - a magyar nyelv jövevényszavait. A hazai és az erdélyi kézirattárakban összegyűjtött kiadatlan levelek és kéziratok pedig nemcsak Benkő munkássága és a Nyelvművelő Társaság törekvései közti összefüggéseket világítják meg, hanem a társaság eddig föl nem tárt nyelvészeti munkáiról is átfogó képet nyújtanak."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!