TÖRTÉNELEM / Erdély kategória termékei
Bethlen Gábor emlékezete

Bethlen Gábor emlékezete

Szerkesztő:

Kiadás:

Budapest, 1980

Kiadó:

Európa Könyvkiadó

Kategóriák:

Erdély Magyar történelem Életrajz

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Pro Memoria

Terjedelem:

646 p., ill.

Kötésmód:

papír

ISBN:

9630719029

tartalom:

" A magyar történetírás sokat és sokféleképpen foglakozott Bethlen Gábor személyével és jelentőségével, de véglegesnek mondható értékelése mindmáig nem alakult ki. Egy mélyreható ellentétektől szaggatott korszakban élt, s őbenne is kibékíthetetlennek látszó ellentétek feszültek egymásnak. Ezeket az ellentéteket akkor kibékíteni nem lehetett. Bethlen kísérlete, hogy felülemelkedjék rajtuk, és egy nevezőre hozza őket, nemcsak hogy nem sikerülhetett, hanem még újabb ellentéteket is szült: ő, a magyar politikai egység elszánt bajnoka kellett hogy megakadályozza ennek az egységnek Habsburg-uralom alatti létrejöttét; ő, a tolerancia meggyőződéses hirdetője és gyakorlója kellett hogy a vallásháborúktól addig megkímélt Magyarországot évtizedekre a reformáció és ellenreformáció fegyveres küzdelmébe bonyolítsa. Nem csoda hát, hogy mind a kortársak, mind a későbbi történészek különbözőképpen értékelték politikai törekvéseit és vívmányait. Egyben azonban hívei és ellenségei, magasztalói és bírálói nem különböznek: kivételes nagyságát, ha más-más előjellel is, elismerik. Amikor halálának négyszázadik évfordulóján emlékét idézzük, nem a döntőbíró szerepét akarjuk vállalni a körülötte folyó vitában, hanem róla szóló vagy éppen általa ejtett szavakat és őhozzá kapcsolódó tárgyi emlékeket, a sokból keveset, de sokfélét kiragadva mutatunk be, amelyekből töredékességük ellenére is kiderül, hogy Erdély fejedelmei közül miért éppen Bethlen Gábort nevezzük a nagy fejedelemnek."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!