TÖRTÉNELEM / Erdély kategória termékei
Bocskai István a hadak élén

: Bocskai István a hadak élén

Kiadás:

Budapest, 1981

Kiadó:

Zrínyi Katonai Kiadó

Kategóriák:

Erdély Magyar történelem Hadtörténelem

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

253 p.

Kötésmód:

karton

ISBN:

9633262917

tartalom:

Az Érmellékről elindult Habsburg-ellenes küzdelem vezérének történelmi alakját egy ismeretlen erdélyi költő a XVII. század végén így idézte: "Beh szépen kezdődék e seculum veled,/Be rútul végződik maholnap kívüled./Mint vagyunk, s mint leszünk, nincsen benne híred;/Már mi csak sóhajtunk s úgy említünk téged," Ebben a költeményben Bocskai István alakja már Szent István és Hunyadi Mátyás mögé zárkózott fel! A történeti emlékezet kegyes volt az egykori bihari nagyúrhoz: neve, amely életének nagyobb részében a kortársi szóhasználatban gyűlölködő, elítélő jelzőktől övezett volt, az utódok tudatában egyre inkább a szabadságeszményekkel azonosult. Ennek ellenére Bocskai első részletes életrajza csak több mint három évszázaddal halála után látott napvilágot. Bocskai szembefordulása a Habsburg-uralommal önös érdekből fakadt, de mert találkozott a nemzet többségének vágyával, akaratával, az első időben oly reménytelennek ítélt, kétségbeesett kísérletet végül fényes siker koronázta. Az Érmellékről induló mozgalom nemcsak a nemzeti história fényes, és ezért szívesen forgatott lapjait gazdagította, de bejutott az európai történet "nagy Oceánjába" is. Ennek bizonyságaként áll Genf főterén az egykoron katolikus Habsburg-érdeket szolgáló váradi főkapitány szobra Cromwell és Orániai Vilmos emlékművei között. A hajdan Erdélyből császárpártisága miatt kitiltott főúr az egyetlen olyan magyar fejedelem, akinek külföldön idegenek állítottak szobrot, jóllehet az ő nevét nem említik a világtörténet legnagyobbjai között.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!