TÖRTÉNELEM / Erdély kategória termékei
Erdély fejedelmi korszaka

: Erdély fejedelmi korszaka

Kiadás:

Budapest,

Kiadó:

Stádium Sajtóvállalat Rt.

Kategóriák:

Erdély Magyar történelem

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

384 p.

Kötésmód:

félvászon

tartalom:

"Erdély fejedelmi korszaka alig haladja meg az egy századnyi időtartamot (1571-1690), de ez aztán tulajdonképpen e kis ország egész történelme. Ami azelőtt és azután történt az idők változatos forgatagában, az már az egész magyar hazát érinti és így az egyetemes magyar történetírás kereteibe illeszkedik bele. Azonban e rövidke külön erdélyi korszak annyira egyéni, annyira sajátos volt, hogy annak nyoma nem enyészett el még ma sem. Ekkor virágzott ki ama sokszor emlegetett erdélyi lélek, az erdélyi szellem, a transilvánizmus, mint egy külön hajtása annak az elválaszthatatlanul egységes törzsnek, melyet az egész magyar nemzet alkotott meg, a bérces Kárpátok övezetében. Főjellegzetessége abban áll, hogy tisztán és kizárólag magyar volt, magyar minden ízében, minden forgolódásában, külső és belső megnyilvánulásaiban annyira magyar, hogy még az anyaország is onnan táplálkozott abban az időben, midőn a nemzeti géniusz aléltan pihegett egyfelől a török hódoltság, másfelől pedig az osztrák járom alatt. És ezt a magyarságát a fejedelmi Erdélynek nem tudta elhalványítani még azon körülmény sem, hogy három alkotmányos nemzet és négy bevett vallásfelekezet gyakorolta abban, szabadon életmegnyilvánulásait. Erdély fejedelmi korának ez a nagy értéke és ezért érdemes vele behatóan foglalkozni. Jelen munka nem igényli azt, hogy teljes és tökéletes képet adjon erről az érdekes korszakról. Hisz forrásaink szerencsére olyan bőven buzognak épp a fejedelmi időkből, hogy azokból egy egész kis könyvtár kitelnék, mindazonáltal talán így is alkalmas arra, hogy nemcsak megismerjük, de valósággal bele is éljük magunkat ama légkörbe és gondolatvilágba, amelyben hajdan atyáink forogtak."

leírás:

Érvénytelen könyvtári bélyegzővel.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!