TÖRTÉNELEM / Erdély kategória termékei
Erdély tíz tételben. (1918-1940)

: Erdély tíz tételben. (1918-1940)

Kiadás:

h. n., 1988

Kiadó:

A szerző

Kategóriák:

Erdély Magyar történelem Nemzetiségi kérdés

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

252 p.

Kötésmód:

papír

ISBN:

9635008872

tartalom:

"Szépségesen szép föld - mondja a vágy -, amelyet egy nagy világsüllyedés esetén is meg kellene őrizni a maga egészében, "az istenek múzeuma számára, mint a föld és az emberiség történetét a maga kicsiségében is legteljesebben kifejező remekművét." A szászoknak külön himnuszuk van az eltartó erdélyi földről, a románok örömmel vallják: hamarabb jelent meg román könyv Erdélyben, mint a vajdaságokban; a román felvilágosodásnak ez a föld adta az erdélyi iskolát, Erdélyben született Avram Iancu, Cosbuc, Rebreanu, Goga; a 20. századi román politikusok közül Maniu, Vaida-Voevod és Petru Groza; a magyarság történeti tudatában meg egyenesen a nemzeti fejedelemség korát idézi Erdély: Bocskait, Bethlent, Rákóczit; a magyar kultúra drága bölcsőhelyét, Apáczai Csere János, Mikes Kelemen, a Bolyaiak, Kemény Zsigmond, Arany János és Ady Endre szülőföldjét. Balladákat a tizenkét kőművesről, székely keserveseket, és kalotaszegi varrottasokat. Mindenekelőtt irodalmat, művészetet, álmokat, vágyakat, legendás embereket. A köznapok, a tények, a realitások haloványabban vannak jelen a tudatban: Erdély népeinek igaz történetét, mai köznapjait már kevesebben ismerik. Ha tudják is, milyen nyelven beszélnek a székelyek, arról már pontatlanabb a kép, hogy milyen Erdély mai néprajzi megoszlása, és hol húzódnak a történelmi Erdély határai... Erdély utolsó hetven esztendejéről a magyar szakirodalom is csak vázlatosan beszél; a nemrég megjelent háromkötetes Erdély története is csak egy rövidre fogott kitekintésben foglalja össze a "gazdaság, a társadalom, a kultúra, az etnikai helyzet fő fejlődési jellegzetességeit "

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!