TÖRTÉNELEM / Erdély kategória termékei
Jókai Erdélyben

: Jókai Erdélyben

Szerkesztő:

Illusztrátor:

Kiadás:

Bukarest (Bucuresti), 1975

Kiadó:

Kriterion Könyvkiadó

Kategóriák:

Erdély Irodalomtörténet Magyar irodalom Életrajz

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

285 p., ill.

Kötésmód:

egészvászon

tartalom:

"A máig legnépszerűbb magyar regényíró életének és művének nem egy szakasza, számos regénye, elbeszélése, sőt verse is, erdélyi témákhoz kapcsolódik. Mint számos kortársát, őt is vonzotta a romantikus művész tollára és ecsetjére való táj, a magyar és román nép életének színpompás gazdagsága, románok és magyarok sok évszázados közös múltjának megannyi történelmi tanulsága. Elbeszélések hőseinek mintájául választotta Gábor Áron, Avram Iancu, Bem tábornok alakját; a trockói holdsziget lakóinak békéjét biztosító Zsakó Istvánt, a bányavároska 48-as főbíróját; Martin Lajos egyetemi tanárt, a repülés elméletének és gyakorlatának múlt századi kolozsvári úttörőjét. S amit írt, azt nemcsak olvasmányai alapján, hanem személyes tapasztalataira, erdélyi útjainak élményeire támaszkodva is írta. 1853-ban, a nagysikerű Erdély aranykora megjelenése után bejárta a Maros völgyét és a Székelyföldet, 1858-ban nagyobb részt lóháton végigutazta a Mócvidéket, 1876-ban ellátogatott Torockóra, Nagybányára és Koltóra, színházi bemutatók, jubileumok alkalmával megfordult Nagyváradon, Aradon, Temesváron s képviselőházi viszontagságok forgatagában Háromszéken. E sokféle élményből, az erdélyi tárgyú Jókai-regényekből, elbeszélésekből és egyéb írásokból, a szemtanúk és kortársak emlékezéseiből, korabeli és későbbi újságbeszámolók anyagából építette fel Vita Zsigmond könyvét."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!