TÖRTÉNELEM / Erdély kategória termékei
Magyar élet a régi Bukarestben. Levelestár a XIX. század második feléből

Magyar élet a régi Bukarestben. Levelestár a XIX. század második feléből

Szerkesztő:

Kiadás:

Budapest, 1996

Kiadó:

Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE)

Kategóriák:

Erdély Magyar történelem Nemzetiségi kérdés Románia története

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Encyclopaedia Transylvanica

Terjedelem:

180 p.

Kötésmód:

papír

ISBN:

9634630499

tartalom:

"Eddig kevéssé vizsgált témával, a Kárpátokon kívülre szorult magyar emigráció sorsával foglalkozik a "Magyar élet a régi Bukarestben. Levelestár a XIX. század második feléből" című kötet. A magyar szabadságmozgalmak már a XVIII. század elejétől "gondoskodtak az emigráció utánpótlásáról", 1849 után a folyamat új lendületet vett. A magyar emigráció legnagyobbrészt Bukarestben, a kálvinista és a katolikus egyház körül csoportosult és szervezkedett. Kezdetben biztatóak voltak a magyar forradalmárok és a román radikálisok (liberálisok) kapcsolatai, "mindkét fél romantikus, nem ritkán türelmetlen nacionalizmust" tanúsított. A tanulmánykötet részletesen foglalkozik a korszak három jeles erdélyi magyar történészének a témát érintő levelezésével: Jancsó Benedek, Márki Sándor és Veress Endre tudományos működésével. Páratlan értékű történeti és jogtudományi dokumentum az 1712-ben, Rákóczi fegyverletétele és franciaországi emigrációja után, Klement János Mihály tollából keletkezett vitairat, amely Erdély önállósága és a szabadságharc jogossága mellett érvelt. Az eredetileg francia nyelvű iratot magyar fordításban is a "Restitutio Transylvaniae 1712" című kiadvány tartalmazza. Az emlékirat kiváló érvelése ellenére a francia kormány nem Erdély függetlenségét támogatta, hanem sietve megkötötte az Utrechti Békét 1713-ban, amely véget vetett a magyar-erdélyi önállósági reményeknek."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!