TÖRTÉNELEM / Erdély kategória termékei
Nyitott kapuk. A Maros, Nyárád és Kis-Küküllő vidékeinek faragott kiskapui

: Nyitott kapuk. A Maros, Nyárád és Kis-Küküllő vidékeinek faragott kiskapui

Illusztrátor:

Kiadás:

Budapest, 1987

Kiadó:

Európa Könyvkiadó

Kategóriák:

Erdély Népművészet

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

168 p.

Kötésmód:

karton

ISBN:

9634337x

tartalom:

Ezeknek a lenyűgöző méretű kapuknak az árnyékában a szó szoros és átvitt értelmében is eltörpültek, észrevétlenek maradtak kisebb, szerényebb társaik. Orbán Balázs híradása után sorra jelennek meg a székely kapuról szóló leírások, tanulmányok a szakirodalomban. Főleg eredetének kérdése foglalkoztatta a kutatókat. Voltak, akik Keleten keresték a székely kapu eredetének forrását. Huszka József a századfordulón kínai és indiai építményekben, kapukban vélte felfedezni a közvetlen elődöket. Mások hazai előzményekre gondoltak. Szinte Gábor - Orbán Balázs megfigyelésére is támaszkodva - a régi kerített templomok kerítéskapuival, a cinteremkapukkal rokonit ja a székely kapukat. Cs. Sebestyén Károly és Györffy István arra gondoltak, hogy a székely kapuk elődei az országhatáron, a határőrvidéken, illetve a falvak határaiban régente állított gyepűkapuk voltak. Viski Károly észreveszi, hogy e nagyméretű, fából készült kapuk nemcsak a Székelyföldön, hanem Magyarország más vidékein, sőt szomszédainknál és Európa távolabbi vidékein, például a Németalföldön is előfordulnak. Azt a következtetést vonja le, hogy a régi várkapuk, pontosabban a külső, az úgynevezett huszárvárak kapui lehettek a székely kapuk elődei. B. Nagy Margit a XVII-XVIII. századi hagyatéki jegyzőkönyvek, leltárak adataira támaszkodva bizonyítottnak látja, hogy a szóban forgó kapuk az erdélyi kastélyok, udvarházak telekkapuiból alakultak. Az udvarházak kapuit végül belső fejlődés eredményének tartja, melyeknek készítőit a falusi faragómesterek között kell keresnünk. Közben a gyalogkapukról is találunk híradást. Az 1909-ben megjelent és igen népszerűvé vált A magyar nép művészete sorozat második kötetében Malonyay Dezső több mint negyven rajzot és fényképet közöl az erdélyi kiskapukról. „Ezzel elérkeztünk a székely ház legeredetibb, legjellemzőbb részéhez. A híres székely kapu. A székely ács remeke" - írja lelkendezve Malonyay. Lássuk, milyen is a híres székely kapu.

Állapot:

használt, de jó állapot

Ár:

2 000 Ftrendelhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!